Την πρώτη του συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι, ως πρωθυπουργό της Ιταλίας, είχε στη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της επίσκεψης τους στη χώρα, ως αντιπροσωπεία της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του στην Τρίπολη της Λιβύης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το λιβυκό, τις ελληνοϊταλικές σχέσεις, το μεταναστευτικό και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι δύο πρωθυπουργοί είναι από τους πρώτες ηγέτες της ΕΕ που επισκέφθηκαν τη Λιβύη με διαφορά λίγων ωρών. Η επίσκεψη αμφοτέρων ήταν συντονισμένη και εν γνώσει της ΕΕ. Τέτοιες κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υποστήριξης της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που μόλις έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και ορκίστηκε.
Σύμφωνα με τις αναοινώσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάριο Ντράγκι αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η ΕΕ και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη.
Μεγάλη η απόσταση
Μέχρι στιγμής πάντως, οι θέσεις Ελλάδας και Ιταλίας για τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο σπανίως συμπίπτουν. Με δεδομένο ότι ο Λουίτζι Ντι Μάιο παραμένει υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και οι Πέντε Αστέρες το ισχυρότερο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, τα περιθώρια προσέγγισης είναι μάλλον περιορισμένα.
Άλλωστε, η συνάντηση των δύο ηγετών στη Λιβύη για πρώτη φορά και όχι επισήμως στις πρωτεύουσες των χωρών τους, αποτελεί ένδειξη απουσίας της απαιτούμενης προετοιμασίας και της απόστασης σε καίρια ζητήματα.
Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Ιταλίας φαίνεται ότι ευθυγραμμίζονται στην προσπάθεια άμεσης ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Στα γεωπολιτικά και γεωοικονομικά ζητήματα όμως η απόσταση είναι μεγάλη. Η Ιταλία δεν συμμετείχε στην υπογραφή του East Med και δεν ενέκρινε τον διασυνδετήριο αγωγό IGB.
Ιταλία και Ισπανία έχουν πολλές φορές υποστηρίξει θέσεις που στην Ελλάδα γίνονται αντιληπτές ως… φιλοτουρκικές.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης. Η διπλωματία των εξοπλιστικών θα μπορούσε να αποδειχθεί συνεκτικός κρίκος, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων και ευθυγράμμισης των επιδιώξεων.