Το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει αύριο Τετάρτη 7 Απριλίου η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προοπτική κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τον εκπρόσωπό του να υπερψηφίσει την πρόταση της διοίκησης.
Ακόμα και μετά την έγκριση της γενική συνέλευσης, όμως, η διαδικασία της υλοποίησης έχει ακόμα κάποια βήματα. Σε αυτή την πορεία λίγα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν. Η διοίκηση αποκτά τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει τους τελικούς όρους της αμκ, ιδιαίτερα όσον αφορά στους παλαιούς μετόχους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, η διοίκηση έχει τη δυνατότητα να καταργήσει ολοσχερώς ή μερικώς το δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση αποκτά ικανό περιθώριο ελιγμών, ώστε να είναι σε θέση να κατευνάσει αντιδράσεις.
Ο οδικός χάρτης της αμκ που έχει από καιρό δρομολογηθεί προβλέπει την ολοκλήρωσή της εντός του Μαΐου, δίνοντας στην Τράπεζα Πειραιώς τη δυνατότητα να δοκιμάσει τα νερά των διεθνών αγορών και να επωφεληθεί από το φθηνό χρήμα. Κεντρικός στόχος για τη διοίκησης της τράπεζας είναι να αποκτήσει ικανό capital buffer ώστε να προχωρήσει με ταχύτητα και χωρίς αναστολές την εκκαθάριση του ισολογισμού της.
Αποκτώντας νέα, διευρυμένη κεφαλαιακή βάση, ρευστότητα και αφού θα έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της, η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί συγκριτικά πλεονεκτήματα, που θα της επιτρέψουν να καθοδηγήσει τις εξελίξεις.
Αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχουν λάβει πολιτικές διαστάσεις, με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ασκεί πιέσεις στο ΤΧΣ ώστε να μην εγκρίνει την πρόταση της διοίκησης στη γενική συνέλευση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ ζητώντας τους να ασκήσουν veto στις προτάσεις της διοίκησης για τον τρόπο διεξαγωγής της ΑΜΚ.
Όπως φαίνεται όμως οι αποφάσεις για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ειλημμένες και μη αναστρέψιμες.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, το θέμα παραμένει ανοιχτό και φλέγον και αναμένεται αποτελέσει αιχμή του δόρατος στην αντιπολιτευτική του ατζέντα.
Σε αυτή τη φάση δεν είναι σαφές αν και σε τί επίπεδο μια τέτοια πολεμική πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αμκ, τρομάζοντας ενδεχομένως τους εν δυνάμει επενδυτές.
Υπόμνημα Τσίπρα και… προειδοποίηση
Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε μάλιστα υπόμνημα προς τα μέλη της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το οποίο ξεκαθαρίζει πως σε περίπτωση συναίνεσης του ΤΧΣ στους όρους της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και υποχώρησης του ποσοστού του Δημοσίου στην τράπεζα κάτω από το κάτω από το ότιο της καταστατικής μειοψηφίας του 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη και στις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές,
Στο υπόμνημά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως τα μέλη του ΤΧΣ δεν διαθέτουν πραγματικά ασυλία εάν διαπράξουν κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου, καθώς το Ταμείο έχει ορίζοντα ζωής έως το τέλος του 2022 και μετά την λήξη του βίου του οι αρμοδιότητές του θα περιέλθουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν στέκεται μόνον σε αυτό και προαναγγέλλει πως εάν προχωρήσουν οι σκανδαλώδεις για το δημόσιο συμφέρον διεργασίες, το κόμμα του θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αιτηθεί έλεγχο των πεπραγμένων του ΤΧΣ από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.