Νέες ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης και διάχυσης της αντιπαράθεσης Ελλάδας – Τουρκίας καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, με το Λιμενικό -τώρα- να δημοσιεύει video παρενοχλήσεων από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.
Τα video αυτά, που δεν είναι καινοφανή, ακολουθούν υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Στα περιστατικά η Τουρκία ενέπλεξε και βάρκες με πρόσφυγες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, υποβοηθήθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή και εν συνεχεία εγκαταλήφθηκαν.
Το σκηνικό αυτό φαίνεται να αποτελεί μήνυμα προς την Ελλάδα και άλλους παραλήπτες. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί απόδειξη της έλλειψης αξιοπιστίας από την πλευρά της Τουρκίσας.
Τα περιστατικά
Σε παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού Σώματος προχώρησε πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός. Σύμφωνα με το Αρχηγείο του Λιμενικού, η τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του.
Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
To video
Όπως σημειώνει το Λιμενικό, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Η συμπεριφορά αυτή αποτελεί ένδειξη προσπάθειας να στηθεί σκηνικό έντασης και να παγιδευτεί η Ελλάδα σε νέα περιστατικά επαναπροωθήσεων. Το σενάριο αυτό φαίνεται να αναγνωρίζει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.
Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.
Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταλήγει η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος.
Background Notice
Η κλιμάκωση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στη Λιβύη όπου θα έχει επαφές με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου. Παράλληλα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Απριλίου, εφόσον όμως “το επιτρέψουν οι συνθήκες”.
Συνεπώς, στη σκιά ανανεωμένης έντασης στον ουρανό και τη θάλασσα του Αιγαίου, καθώς και μετά τις εμπρηστικές ανακοινώσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τουρκίας, η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών φαίνεται ολοένα και πιο… αμφίβολη.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι κινήσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας δεν έχουν ουσιαστική βάση και αιτιολόγηση, καθώς η Άγκυρα βγήκε κερδισμένη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, ενώ τα προαπαιτούμενα που τέθηκαν, έχουν ήδη επιτευχθεί. Συνεπώς, η κλιμάκωση της έντασης τώρα αποτελεί διαφοροποίηση από τη στρατηγική της.
Σενάρια καρατόμησης Τσαβούσογλου
Ταυτόχρονα, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία επανεξισορρόπησης και με δεδομένα όσα συμβαίνουν μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, είναι παραπάνω από σαφές ότι η διοίκηση Μπάιντεν ζητά περισσότερα από τον Ταγίπ Ερντογάν. Η πίεση αυτή έφερε στην επιφάνεια σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την πρώην πρωθυπουργό και υπεύθυνη για την κρίση των Ιμίων Τανσού Τσιλέρ. Η Τσιλέρ διαθέτει διπλή υπηκοότητα (τουρκική και αμερικάνικη) και στο παρελθόν έχει αποτελέσει εκλεκτή του βαθέως κράτους των κεφαλικών.
Συνεπώς, ενδεχόμενη μετάθεση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια να αποτελούσε την ιδανική ευκαιρία για την εκδήλωση πρωτοβουλίας καρατόμησης του Μεβλού Τσαβούσογλου και αντικατάστασής του από την Τασνού Τσιλέρ.
Στρατηγική αποτελέσματος
Υπ αυτό το πρίσμα, η ελληνική κυβέρνηση και το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να αξιολογήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα και σενάρια, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες εξελίξεις τόσο στο μέτωπο της διμερούς σχέσης με την Τουρκία, όσο και σε αυτό της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Στημένη ένταση καταγγέλλει ο Μηταράκης
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Λιμενικού Σώματος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, καταγγέλει την οροσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, υποβοηθώντας βάρκες μεταναστών να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
«Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα» αναφέρει, συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης και προσθέτει: «Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο».
Ο υπουργός Μετανάστευσης καλεί την Τουρκία να σταματήσει «αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση», να επιστρέψει τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία και να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.