Πολιτικές προεκτάσεις προσλαμβάνει η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς δυσαρεστημένοι μέτοχοι και η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν προβλήματα μείζονος σημασίας, ενώ η διοίκηση της τράπεζας τη χαρακτηρίζει λόγο για καταλύτη εξελίξεων που θα απελευθερώσει παραγωγικά κεφάλαια.
Σε αυτό το πλαίσιο η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κάλεσε τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος να τοποθετηθούν επί του θέματος. Οι καταθέσεις των εκπροσώπων από τους τρεις φορείς ήταν συγκλίνουσες ως προς την αναγκαιότητας της αύξησης και της μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για μπαράζ θεσμικών παρεμβάσεων εντός και εκτός Ελλάδας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι εγείρονται ζητήματα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι επιχειρείται και από ιδιώτες μετόχους να προσβληθεί η διαδικασία της αμκ, η οποία σημειωτέον, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το γενική συνέλευση.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση στην οποία τα κεφάλαια που έχει εισφέρει το ελληνικό δημόσιο και οι ιδιώτες μέτοχοι θα χρησιμοποιηθούν ως “μαξιλάρι” για την απορρόφηση ζημιών από κόκκινα δάνεια. Ταυτόχρονα όμως, με την αμκ διαφοροποιείται πλήρως η μετοχική διάρθρωση της τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο περιορίζεται δραστικά η συμμετοχή του ΤΧΣ και δίδεται πολύ αναντίστοιχα μεγάλη αξία στους νέους μετόχους.
Η αντιπαράθεση εστιάζεται στους όρους, καθώς δεν προσφέρονται -για δεύτερη φορά- δικαιώματα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους οι μετοχές των οποίων θα εξαϋλωθούν, καθώς θα υποστούν dilution μεγαλύτερο του 93%.
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιμένει σε στρατηγική χαμηλών τόνων και προωθεί την αντίληψη του θέματος ως μοχλό για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία.
Auditor’s note
Το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο, καθώς και η συμμετοχή των επενδυτών αναμένεται μεγάλη, εν τούτοις αν ξεφύγουν οι τόνοι, η εμπιστοσύνη των επενδυτών μπορεί να κλωνιστεί. Οι πολιτικοί χειρισμοί σε τέτοια θέματα αυξάνουν παραδοσιακό το ρίσκο και τους κινδύνους υλοποίησης. Καθώς η γενική συνέλευση δεν έχει γίνει και ακόμα απομένουν αρκετά στάδια μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αμκ, τέτοιες διελκυστίνδες τείνουν να οδηγούν σε συμβιβαστικές λύσεις με τροποποίηση των όρων ή του… αποτελέσματος.
Κατάθεση Χατζηνικολάου
Η Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κάλεσε τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς να καταθέσει σχετικά με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο στη γενική συνέλευση της τράπεζας στις 7 Απριλίου. Από τη διαδικασία θα υποστούν δραστικό dilution οι παλαιοί μέτοχοι για δεύτερη φορά. Παράλληλα, θα μειωθεί δραστικά το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Στην κατάθεσή του ο Γιώργος Χατζηνικολάου επισήμανε ότι
“μια επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από μια ελληνική τράπεζα, θα σηματοδοτήσει πανηγυρικά την επιστροφή της χώρας και του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα”.
Επίσης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς αναφέρει ότι:
η αναμενόμενη αύξηση σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας, όχι μόνο για την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει το μεγαλύτερο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Περνάμε από το χθες – που ήταν χαρακτηρισμένο από τράπεζες βεβαρημένες με κόκκινα δάνεια – στο αύριο, δηλαδή, σε μια εποχή όπου οι τράπεζες θα είναι 100% αφοσιωμένες στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με απλά λόγια, η αύξηση αυτή, σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όσο και της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, ο κ. Χατζηνικολάου απαντώντας στις αιτιάσεις κατά της αύξησης κεφαλαίου που προβάλλονται αναφέρθηκε σε “παραφιλολογία” που, όπως δήλωσε “διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και υποτιμά σημαντικά το ρόλο και τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία”.
Σε βάρος όμως αυτής της προσπάθειας για άλμα προς τα εμπρός, έχει δυστυχώς καλλιεργηθεί μια απίστευτη παραφιλολογία σχετικά με την φημολογούμενη και αβάσιμη απεμπόληση δικαιωμάτων και περιουσίας από πλευράς του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Δημοσίου. Αυτή η παραφιλολογία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και υποτιμά σημαντικά το ρόλο και τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία.
Παρέμβαση… Τσίπρα
Τη δυσαρμονία αυτή που προκύπτει επιχειρεί να αναδείξει σε μείζον ζήτημα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Στο πλαίσιο σχετικών ενεργειών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη διοίκηση του ΤΧΣ τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται ότι ενέργειες θα γίνουν και προς τον ευρωπαίο επόπτη τον ESM. Ωστόσο, στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, Γιώργος Βερύκιος, υποστήριξε ότι το Ταμείο είχε από τον Νοέμβριο ξεκαθαρίσει ότι το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς θα υποχωρούσε κάτω από το 33,4%.
Επί του θέματος τοποθετήθηκε όμως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ποσοστού του ΤΧΣ σε επίπεδα χαμηλότερα της καταστατικής μειοψηφίας του 33,4%.