Το τρίτο κύμα του κορονοϊού καλπάζει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι παρατάσεις των lockdown βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, με τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς να αυξάνονται, η κυβέρνηση προαναγγέλει άρση των περιοριστικών μέτρων.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει σε ισχύ το πλέον αυστηρό πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό υποαποδίδει και δεν τηρείται. Πλέον, οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων έχουν υποχωρήσει.
Η κοινωνική κόπωση και προσπάθεια ακραίας επιβολής ισχύος οδήγησε σε κοινωνική έκρηξη και στα πρόθυρα διευρυμένων αντιδράσεων εν είδη κοινωνικών αναταραχών. Στη σκιά των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη και υπό το φόβο μαζικής κοινωνικής ανυπακοής, όπως αυτή εκδηλώθηκε σε αρκετές περιοχές από τη Μακεδονία μέχρι την Πάτρα και στην Κρήτη, η κυβέρνηση χαλιναγώγησε την αστυνομία.
Στην Ελλάδα το πιο αυστηρό lockdown
Μετά από αντιδράσεις αφού η αστυνομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ενώ επωμίστηκε και την ευθύνη της κόπωσης των lockdown, πλέον -όπως δηλώνουν ή υπονοούν αστυνομικοί παράγοντες και συνδικαλιστές βρίσκεται σε εξέλιξη “λευκή απεργία” από την πλευρά της αστυνομίας. Όπερ σημαίνει μειωμένη συμμετοχή στη διαδικασία επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
Εσχάτως, η κυβέρνηση αντέδρασε σε αυτό με την φυσική ηγεσία της αστυνομίας να αποπέμπει τον επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, διέρρευσε ότι η αιτία της απομπής ήταν τα μειωμένα πρόστιμα. Έτσι, επιχειρήθηκε να σταλεί μήνυμα σε πολλαπλούς αποδέκτες και κυρίως εσωτερικά.
Η χαλάρωση είναι… λύση
Αντιμετωπίζοντας αυτή τη δυσαρμονία και την αναποτελεσματικότητα, οι ειδικοί εισηγούνται διαφοροποίηση και χαλάρωση των μέτρων ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που θα αποδίδει τα μέγιστα στη τήρηση και στην πολιτική περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Για την ώρα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το μαζικό εμβολιασμό, το ποσοστό των εμβολιασθέτων δεν αναμένεται να έχει επίδραση στη μεταδοτικότητα και ως ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται ακόμα υπόψη στους παράγοντες χαλάρωσης.
Νέα κρούσματα ανά εκατομμύριο
Ωστόσο, στην Ελλάδα παρατηρείται μια ακόμα ουσιαστική ανακολουθία: Ο δείκτης θετικότητας έχει σταθεροποιηθεί και ο δείκτης μεταδοτικότητας υποχωρεί, ενώ την ίδια στιγμή κρούσματα και διασωληνωμένοι αυξάνονται.
H χαλάρωση τώρα φαίνεται αντιφατική με τα κρούσματα να καλπάζουν και το ΕΣΥ να ασφυκτιά, θα μπορούσε να φέρει αποδειχθεί αποτελεσματική.
Όπερ σημαίνει ότι η επιδημική εικόνα δεν είναι όσο άσχημη φαίνεται από τους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων. Παράλληλα όμως η κατάταση στο ΕΣΥ είναι σαφώς χειρότερο απ όσο μπορεί να διαχειριστεί το σύστημα. Αυτό καταδεικνύει και η καλπάζουσα θνητότητα.
Δείκτης Μεταδοτικότητας (Rt)
Αν και η χαλάρωση τώρα φαίνεται αντιφατική με τα κρούσματα να καλπάζουν και το ΕΣΥ να ασφυκτιά, θα μπορούσε να φέρει αποδειχθεί αποτελεσματική. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας εξαρτάται από τη φιλοσοφία των μέτρων και όχι από την αυστηρότητά τους. Η ανάγκη μηχανισμού επιτήρησης για την τήρηση των μέτρων αποδεικνύεται ατελέσφορη και αντιδραστική, παράγοντας τα αντίθετα αποτελέσματα απ αυτά αναμένονταν. Ως εκ τούτου η διατήρηση της αστυνομίας σε τέτοιο ρόλο θα μπορούσε να εκπρσοκροτήσει υπονομεύοντας τα μέτρα.