Αντιδράσεις που εκδηλώνονται με υποβολιμαίες παρεμβάσεις, διαρροές και δημοσιεύματα προκαλεί η εν εξελίξει αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Καθώς ο χρόνος για την γενική συνέλευση και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών μετράει αντίστροφα, κορυφώνονται και οι παρασκηνιακές διεργασίες.
Υπ αυτό το πρίσμα οι παρατεταμένες διεργασίες στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ και τα συνεπακόλουθα δημοσιεύματα, επιδέχονται εναλλακτικών ερμηνειών, από τις πρόδηλες. Με δεδομένο μάλιστα ότι για να προωθηθεί η ΑΜΚ της Πειραιώς απαιτήθηκε η αποπομπή του CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτι Τσούρντα και η αλλαγή του νόμου που διέπει το ΤΧΣ, είναι προφανές ότι κάποιες αποφάσεις είναι ειλημμένες.
Συνεπώς, οι παρασκηνιακές διεργασίες σε αυτή τη φάση δεν έχουν ως άμεσο στόχο την παρεμπόδιση της αμκ ή διαφοροποίηση των όρων της, αλλά στοχεύουν -κυρίως- σε παράπλευρα οφέλη για άλλους σχηματισμούς και παράγοντες.
Η επίτευξη του απαραίτητου πολιτικού κλίματος και εδάφους για την προώθηση της αμκ της Τράπεζας Πειραιώς αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση. Χρειάστηκε η ευθυγράμμιση του Μαξίμου, με το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος, έτσι ώστε τα μέλη του ΤΧΣ να διαπιστώσουν επαρκή κάλυψη για να συναινέσουν.
Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και σκληρό χρηματιστηριακό παιχνίδι τόσο στη μετοχή όσο και στα συμβόλαια της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς μικροεπενδυτές επιχειρούν να “ρεφάρουν’ ενώ μεγαλύτεροι παίχτες χρησιμοποιούν τα εργαλεία των παραγώγων για πράξεις arbitrage.
Το παρασκήνιο
Εσχάτως επιχειρείται να εισαχθούν νέες παράμετροι στην εξίσωση. Ωστόσο, όταν ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται με την υποβόσκουσα απειλή για εκτροχιασμό της αμκ, τότε αποκτά άλλα χαρακτηριστικά.
Με σφήνες, διαρροές και υποδόριες παρεμβάσεις επιχειρείται η διεύρυνση των εμπλεκομένων μερών και η επαναδιαπργμάτευση επιμέρους ζητημάτων. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτά δεν σχετίζονται αποκλειστικά με τις εξελίξεις που δρομολογεί η ΑΜΚ για την Τράπεζα Πειραιώς. Αντιθέτως, εστιάζουν στον αντίκτυπο που θα έχει στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα,
Οι μετοχικές ισορροπίες, ο ρόλος του ΤΧΣ, η δυνατότητα παρέμβασης του Δημοσίου και η διαχείριση κεφαλαίων και κόκκινων δανείων, αποτελούν ζητήματα που παραμένουν υπό διαπραγμάτευση. Καθώς η ΑΜΚ της Πειραιώς “ξαναγράφει τους κανόνες”, άλλες τράπεζες επιχειρούν είτε να παρατείνουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει είτε να το χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμισμα για να διεκδικήσουν άλλες “διευκολύνσεις”.
Πρόσωπα και… θέσεις
Σε αυτό το matrix κεντρικό ρόλο έχουν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Παράλληλα, όμως, σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του CEO του ΤΧΣ. Ο ανταγωνισμός όπως αυτός εκδηλώνεται μέσα από προτάσεις, δημοσιεύματα και πολιτικές επιρροές κορυφώνεται.
Συνεπώς, ζητήματα όπως η αμκ της Τράπεζας Πειραιώς και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, αποτελούν εκ των πραγμάτων θέματα στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης.
Το πολυπαραγοντικό αυτό σκηνικό μοιάζει εσχάτως να έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δυαναμιτίσει. Το ζήτημα είναι αν θα μπορούσε να συμβεί τυχαία ή με στόχο και ποιός εν τέλει θα είχε τόσο ισχυρό κίνητρο. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι σχεδόν μηδενικές, καθώς θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη συνολικά στην Ελλάδα και στο τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι όμως αδύνατο.
Τα γεγονότα
Είναι γεγονός ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ευνοεί άνισα τους νέους μετόχους, έναντι των παλαιών. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα και το κλειδί της επιτυχίας. Έτσι, διαμορφώνονται οι συνθήκες για την υποχώρηση του ποσοστού του ΤΧΣ σε επίπεδα κάτω του 30% ή ενδεχομένως και ακόμη χαμηλότερα κάτω από το 20%. Η δυναμική αυτή αποτελεί το βασικό δέλεαρ για την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων και δίνει την προοπτική επικράτησης ιδιώτη, ως βασικού μετόχου σε δεύτερη φάση.
Καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί κάτω από το 33%, εγείρονται άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματική προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, τις μεγάλες ζημιές από την αποδοχή του dilution και άλλα τεχνικο-νομικά ζητήματα. Ο νέος νόμος για το ΤΧΣ, όμως διαμορφώνει το απαραίτητο πλαίσιο ώστε τα μέλη να φτάσουν σε αυτές αποφάσεις, ευκολότερα.