Κεφάλαια 2,5 δισ. άντλησε η Ελλάδα από τις αγορές, με “τσιμπημένο” επιτόκιο, όμως, που φτάνει το 1,9%, καθώς οι εξαγγελίες της ΕΚΤ για ενίσχυση του ρυθμού αγορών στη δευτερογενή αγορά δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την ανησυχία των επενδυτών για την εκτόξευση του ελληνικού χρέους σε δυσθεώρητα ύψη.
Η έκδοση θεωρείται επιτυχής καθώς οι συνολικές προσφορές για το ελληνικό χρέος έφτασαν στα 26 δισ. και αποτελεί προάγγελο για τις προσπάθειες των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια.
Προβληματισμό προκαλεί όμως το αρκετά υψηλότερο από τις προβλέψεις επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται στο 1,9. Το guidance ήταν στο 1,65%, που συνεπάγεται μεγάλο gap προσδοκιών. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη ζήτηση ήταν αναμενόμενη εξαιτίας τόσο της αθρόας ρευστότητας που παρέχουν οι κεντρικές τράπεζες, όσο και της απόδοσης η οποία είναι πολύ υψηλότερη από αυτές που παρέχουν άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων
Η τιμολόγηση του 30ετούς ομολόγου αναμένεται να οδηγήσει τον ΟΔΔΗΧ σε επανασχεδιασμό των επόμενων εκδόσεων, έτσι ώστε να επιδιώξει χαμηλότερα κόστη και αντικαταστάσεις, προκειμένου να μην πληγούν οι χρηματοροές και το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους.
Ενθαρρυντική είναι η μεγάλη σε εύρος συμμετοχή επενδυτών, καθώς θα προσεγγίσουν περίπου του 300, ως επί το πλείστον θεσμικοί-real money funds και όχι hedge funds.
Η πορεία του 10ετούς ομολόγου
Τα spreads των ελληνικών ομολόγων