Ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ χωρών και… εταιριών καθώς και νέα ηθικά διλήμματα αναδεικνύει η υπόθεση ενδεχόμενου κινδύνου θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό με παρτίδες του εμβολίου της AstraZeneca. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές.
Συνολικά έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 300 περιπτώσεις θρόμβωσης σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca παγκοσμίως και 30 στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί ένα τέτοιο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, ενώ με την ίδια παρτίδα εμβολιάστηκαν άνθρωποι και στην Αθήνα, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Η Βουλγαρία και η Ταϊλάνδη προστέθηκαν στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι σταματούν να κάνουν εμβόλια με τη συγκεκριμένη παρτίδα της AstraZeneca, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρατών σε 11. Προηγουμένως, τους εμβολιασμούς ανέστειλαν η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.
Μέχρι σήμερα 17 χώρες της ΕΕ έχουν λάβει την παρτίδα ABV 5300 που ερευνάται. Η Ιταλία, που επίσης ανέστειλε τους εμβολιασμούς, έχει λάβει την παρτίδα ABV 2856.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, η απόφαση της κυβέρνησης Ντράγκι, να αναστείλει τους εμβολιασμούς ελήφθη μετά από δύο θανάτους. Τα περιστατικά, που αποδίδονται σε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό, καταγράφηκαν στη Σικελία.
Για το ένα από τα δύο περιστατικά, που αφορά το θάνατο ενός 50χρονου αστυνομικού, ονόματι Ντέιβιτ Βίλλα, έχει διαταχθεί από την εισαγγελία έρευνα για ανθρωποκτονία.
Risk Assessment
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι από τις 10 Μαρτίου, έχουν αναγγελθεί 30 περιστατικά που σχετίζονται με την θρόμβωση, σε περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca στην Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατ αναλογία, το ποστοσό δεν είναι υψηλότερο από αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Επίσης, ο EMA σημειώνει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι το εμβόλιο προκάλεσε τα κρούσματα.
Ωστόσο, η επιτροπή ασφαλείας εξετάζει εάν υπάρχουν πιθανά ζητήματα με τη συγκεκριμένη παρτίδα, καθώς επίσης εξετάζει ευρύτερα τα σχετικά με την πήξη του αίματος γεγονότα.
«Αν και ένα ποιοτικό ελάττωμα θεωρείται απίθανο σε αυτό το στάδιο, η ποιότητα της παρτίδας διερευνάται»,
δήλωσε ο EMA την Τετάρτη.
Καταστάσεις που σχετίζονται με την πήξη του αίματος, όπως η πολλαπλή θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή δεν αναφέρονται ως πιθανές παρενέργειες του εμβολίου Oxford / AstraZeneca.
Ντράγκι VS Μητσοτάκη
Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν υπόψη διαφορετικά κριτήρια για να αποφασίσουν τη συνέχιση ή την αναστολή των εμβολιασμών. Η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, δεν θέλει να σπαταλήσει πολιτικό κεφάλαιο και βασίζεται στη συναίνεση, έτσι επιλέγει να είναι υπέρ το δέον προσεκτική. Η ελληνική κυβέρνηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει “υποταχθεί” στους στόχους που έχει θέσει και στην ανάγκη να αναπληρώσει αναλωθέν πολιτικό κεφάλαιο μέσα από αυτούς.
Υβριδικές επιχειρήσεις
Τα εμβόλια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο hackers, cyber criminals και επιχειρήσεων παραπληροφόρησης εξαρχής. Άλλοτε για την υποκλοπή κρίσιμων δεδομένων, κατά καιρούς για λύτρα και ενίοτε στο πλαίσιο γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανταγωνισμών.
Δεν πάει καιρός από την καταγγελία της ομάδας ανάπτυξης του SPUTNIK V κατά του EMA για παραπληροφόρηση. Οι ΗΠΑ και η EU Stratfor, από την άλλη πλευρά, έχουν εντοπίσει και καταγγείλει επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και καμπάνιες λάσπης κατά των δυτικών εμβολίων.
Σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο να διακριβωθούν ακριβείς διαστάσεις των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο, η φύση της υγειονομικής κρίσης επιτάσσει real time risk assessment. Σε αυτό το πλαίσιο είναι φυσιολογικό να υπάρχουν λάθη στην εξέταση των στοιχείων.
Η εισαγωγή και ευρεία χρήση των deep fake news και η ενεργός συμμετοχή των κρατών στις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης καθιστούν το τοπίο δύσκολο στην πλοήγηση. Οι μυστικοπαθείς πολιτικές των φαρμακευτικών εταιριών και ο ανταγωνισμός μεταξύ χωρών για την επάρκεια των εμβολίων και την ταχύτητα των εμβολιασμών, μετατρέπουν το ήδη δυστοπικό σκηνικό σε άκρως εκρηκτικό και δυσλειτουργικό.
Η αντίδραση της AstraZeneca
Από την πλευρά της η εταιρία δήλωσε ότι στηρίζει τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως αρνήθηκε ότι το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού συνδέεται με τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβων.
«Η ανάλυσή μας δεν έφερε καμία ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου ή πνευμονικής εμβολής. Η ανάλυση έγινε σε πάνω από 10 εκατομμύρια περιπτώσεις. Αντιθέτως τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά λιγότερα σε όσους έχουν εμβολιαστεί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό»
σημειώνει η εταιρία.
Κρούσμα θρόμβωσης στην Ελλάδα
Τη στιγμή που η ανησυχία μεγαλώνει για τις παρενέργειες από συγκεκριμένη παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca και αρκετές χώρες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής ότι έχει καταγραφεί περιστατικό και στην Ελλάδα, η οποία επίσης έχει λάβει τη συγκεκριμένη παρτίδα ABV 5300.
Η κ. Παπαυαγγέλου δήλωσε σχετικά για το εμβόλιο της Astrazeneca
«Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 173.000, αν θυμάμαι καλά, πάνω από 170.000 δόσεις εμβολίων. Υπήρξε ένα περιστατικό με θρομβοεμβολικό επεισόδιο, το οποίο διερευνάται από την ειδική Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση με το εμβόλιο».
Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων
«μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα, δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στο γενικό πληθυσμό. Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι καθόλου μια σπάνια κατάσταση και ως εκ τούτου, σε κάθε χρονική στιγμή εμφανίζονται τέτοια κρούσματα χωρίς αυτή η χρονική σύμπτωση να σημαίνει απαραίτητα αιτιολογική συσχέτιση. Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της αρμόδιας Αρχής, Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αγγλίας, όπου έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 11.000.000 δόσεις αυτού του εμβολίου, ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στην συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού. Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλα αυτά τα παραπάνω υπ’ όψιν της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στην χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ήδη γίνει».