Σύγχυση στην κοινωνία και δυσαρμονία στην κυβέρνηση πορκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού και οι παράλληλοι σχεδιασμοί για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Τη στιγμή που το τρίτο κύμα ξεσπα με διαρκή ρεκόρ κρουσμάτων και ενώ το υπουργείο Υγείας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το ΕΣΥ έχει “γονατίσει”, κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλουν ημερομηνίες επανεκκίνησης της αγοράς χωρίς μέτρα!
Το άνοιγμα της οικονομίας και των σχολείων τη στιγμή που το ΕΣΥ θα πιέζεται και οι θάνατοι θα αυξάνονται, προαναγγέλουν η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Την ίδια στιγμή δεδομένη θεωρείται για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες η παράσταση του αυστηρού lockdown.
Οι έως τώρα προβλέψεις που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με διάγγελμα και με τη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά αποδεικνύονται εκτός τόπου και χρόνου. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια η ευθύνη για την ανεξέλεγκτη δυναμική του τρίτου κύματος να αποδοθεί στις… μεταλλάξεις.
Ενδεχόμενο άνοιγμα της οικονομίας στις 22 Μαρτίου και ενώ το ΕΣΥ θα παραμένει υπό ασφυμτική πίεση θα αποτελούσε παραδοχή οιονεί χρεοκοπίας της οικονομίας και αδυναμίας χρηματοδότησης του lockdown. Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν το ρίσκο και να δημιουργήσουν συνθήκες ανασφάλειας στις αγορές. Αν πάλι οι ημερομηνίες αποτελούν επικοινωνιακό τέχνασμα για την διαχείριση της κοινωνικής κόπωσης, τότε είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τη μετεξέλιξή της σε… οργή.
Μέχρι στιγμής, ενώ το ΕΣΥ αναμένεται να παραμείνει στην “πρέσα” μέχρι τα μέσα Απριλίου, η κυβέρνηση σχεδιάζει μέχρι τότε να έχει ανοίξει:
- το Λιανεμπόριο μέχρι τέλος Μαρτίου
- Τα γυμνάσια και Λύκεια ταυτόχρονα ή με μικρή διαφορά
- την εστίαση στα μέσα Απριλίου
- τα δημοτικά μετά το Πάσχα
Το σκηνικό
Η αποδοτικότητα των περιοριστικών μέτρων φθίνει ταχύτερα απ ότι αναμενόταν, κυρίως λόγω της εργαλειοποίησής τους σε προγενέστερη φάση, καθώς και λόγω της δεδομένης κοινωνικής κόπωσης.
Τώρα, η μία παράταση διαδέχεται την άλλη, τα ρεκόρ κρουσμάτων το ίδιο και οι ΜΕΘ είναι διαρκώς στο κόκκινο, αλλά χωρίς κανείς να γνωρίζει με ακρίβεια τη διαθεσιμότητα και την κάλυψη ανά 24ωρο.
Αυτή τη στιγμή, από την κυβέρνηση και μέσω των media προαναγγέλεται πλήρης επανελειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς περιοριστικά μέτρα από τις 22 Μαρτίου. Εν συνεχεία προδιαγράφεται άνοιγμα των σχολείων για ένα μήνα. Εν τέλει έχει από καιρό προαναγγελθεί “κανονικό” Πάσχα, με πλήρη κινητικότητα και μεταξύ νομών.
Μέσοι Όροι | Σήμερα | Προηγ. εβδομάδα |
09/03-03/03 | 02/03-24/02 | |
Κρούσματα | 2137 | 1702 |
Απώλειες | 40,9 | 30,6 |
Διασ/νοι | 459 | 385 |
Θετικότητα | 4,63% | 3,95% |
Τεστ | 46.141 | 43.055 |
Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης εδράζεται στον στόχο για έπίτευξη περίπου 2 εκατ. εμβολιασμών μέχρι το τέλος Απριλίου. Στην εξίσωση αυτή, βέβαια, δεν λαμβάνεται υπόψη η κατάταση του ΕΣΥ και σειρά άλλων παραγόντων.
Εκατόμβες νεκρών
Καθώς το τρίτο κύμα βρίσκεται ακόμα σε έξαρση, η αποκλιμάκωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, όταν αυτή ξεκινήσει, δεν θα ακολουθηθεί από ταυτόχρονη αποσυμπίεση του ΕΣΥ, το οποίο θα συνεχίσει να πιέζεται τουλάχιστον για 15 ημέρες μετά, η ενδεχόμενη επαναλειτουργία της αγοράς στο ενδιάμεσο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μαζικούς θανάτους, εν μέσω τουριστικής περιόδου.
Η Ελλάδα διαθέτει ήδη έναν από τους χειρότερους μέσους όρους θνητότητας λόγω Covid-19 στην Ευρώπη. τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ακόμα χωρίς πίεση το ΕΣΥ δεν μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές, λόγω του ηλικιακού και ιατρικού προφίλ των κρουσμάτων.
Ρεκόρ τεστ και κρουσμάτων
Χθες, Τρίτη 9 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ κρουσμάτων και τεστ, για ακόμη μια ημέρα. Συνολικά καταγράφηκαν 3.215 αφού πραγματοποιήθηκαν 60.038 τεστ. Το πλέον ανησυχητικό είναι η δραματική αύξηση του δείκτη θετικότητας που εκτοξεύθηκε στο 5,35%, επίπεδο που κινείται πάνω από το όριο συναγερμού. Τρομακτικά είναι όμως τα κρούσματα στους άνω των 65, που έφτασαν τα 507(!) προμηνύοντας ασύλληπτη αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Αντιφάσεις
Εντός Μαρτίου τοποθέτησε το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία τόνισε πως όποιο άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια. Η ίδια έβαλε ωστόσο και έναν αστερίσκο, λέγοντας ότι “εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και εισηγηθεί θετικά επ’ αυτού η επιτροπή”. Η κυρία Πελώνη σημείωσε επίσης πως προτεραιότητα όσον αφορά τα σχολεία αποτελούν τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Τον χρονικό στόχο επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξήγησε χθες πως στόχος της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα της αγοράς στις 22 ή στις 29 Μαρτίου. Η χρονική μετατώπιση του στόχου προς τα τέλη του μήνα φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.
«Εγώ λέω στόχος μας είναι το 22 και το λέω υπό την εξής έννοια, ότι ασχέτως των ημερησίων κρουσμάτων, δεν λέω ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί, η πανδημία θα είναι εδώ και θα ζήσουμε μαζί της για πολύ καιρό ακόμα, όμως όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο εμβολιασμών και πάνω θα υπάρχει πια στους ευάλωτους ένα επαρκές τείχος προστασίας, που θα επιτρέπει να αρχίζουμε πια να έχουμε μια ομαλότερη οικονομική δραστηριότητα»,
τόνισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας, επεσήμανε ότι
«ο προσανατολισμός μας δεν είναι για click away αυτή τη φορά, είναι για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου. Προφανώς με όρους, με τα τετραγωνικά ένας ανά 25 μέτρα, με μήνυμα sms που θα σου δίνει μια περιορισμένη χρονικής διάρκειας δυνατότητα να πας να ψωνίσεις, με μάσκες κ.λπ.».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η διαφορά με το άνοιγμα του Ιανουαρίου είναι ότι τώρα θα έχουμε ένα sms αποκλειστικά για το λιανικό εμπόριο, το οποίο θα μας επιτρέψει να ελέγχουμε τη ροή στους δρόμους, γιατί αυτό το sms δεν θα μπορεί να το στέλνεις για δεύτερη φορά μέσα στο ίδιο 24ωρο.
Ανοίγει και εστίαση
Για πρώτη φορά μετά από καιρό και στη βάση παλαιότερων δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οδικό χάρτη επαναλειτουργίας της οικονομίας μπαίνει και η εστίαση. Το θέμα έθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος προσδιορίζοντας την ημερομηνία στον Απρίλιο.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ραδιόφωνο στο ΣΚΑΪ, απαιτείται τα δεδομένα να είναι καλύτερα, κάτι στο οποίο αναμένεται να βοηθήσει και ο καιρός. Παράλληλα, όπως είπε, στην καλή έκβαση των πραγμάτων θα συμβάλουν σε αυτό και οι εμβολιασμοί.
Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο άνοιγμα της εστίασης, σημείωσε ότι αυτό πρόκειται να γίνει σε δεύτερο χρόνο, προσδιορίζοντας ως πιθανή ημερομηνία τα μέσα Απριλίου.
«Πρώτα θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο και μετά η εστίαση. Αν συνεχίσουν οι εμβολιασμοί και είναι 40-45 χιλιάδες τη μέρα, έπειτα από 15 μέρες θα έχουμε 600 χιλιάδες παραπάνω εμβολιασθέντες. Όσο “μεγαλώνουν” οι εμβολιασθέντες, τόσο ανεβαίνει το τείχος προστασίας»,
είπε.
Για το αν η επαναλειτουργία της εστίασης θα γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε:
«Προφανώς, όπως είχαμε ανοίξει πέρυσι. Πέρυσι κάποια καταστήματα που είχαν κλειστούς μόνο χώρους δεν ανοίξανε, λίγα όμως ήταν, τα περισσότερα ανοίξανε. Έχουμε δώσει και τις θερμάστρες για να απλωθούν λίγο παραπάνω, ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Όσο έχουμε επιτύχει αυτό τον μεγάλο αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών και αυτό συνεχίζεται, η έξοδός μας από την κρίση και από τον εφιάλτη αυτό είναι πλέον όχι ορατή τη βλέπουμε, την αγγίζουμε».