Ιδιαίτερα ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την επιδημική και κλινική εικόνα του κορονοϊού στην Ελλάδα, η θετικότητα βαίνει αυξανόμενοι, οι νέες εισαγωγές παραμένουν σε ανοδικό κανάλι και οι διασωληνώσεις επίσης.
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε επίπεδο, επικράτειας, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για άρση του lockdown και των περιοριστικών μέτρων. Αντιθέτως, όλα δείχνουν ότι οι εστίες πολλαπλασιάζονται και τα μέτρα ελέγχου δεν φέρνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ, επίσης, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, καθώς το σύστημα έχει υποστεί αλλεπάλληλα σοκ. Ο χαμηλός βαθμός αναπλήρωσης ανθρώπινων και υλικών πόρων υπονομεύουν την ικανότητα του ΕΣΥ.
Η θετικότητα τις δύο τελευταίες ημέρες έχει ενισχυθεί υπερβαίνοντας το όριο συναγερμού του 3% πανελλαδικά. Ο δείκτης μεταδοτικότητας που είχε ήδη σκαρφαλώσεις στο 0,99%, σε εβδομαδιαία βάση, αναμένεται να υπερβεί το 1,1 που σηματοδοτεί πανδημική έξαρση.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.460, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 177.494 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.615 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Μέσοι Όροι | Σήμερα | Προηγ. εβδομάδα |
19/02-13/02 | 12/02-06/02 | |
Κρούσματα | 1045 | 1178 |
Απώλειες | 24,6 | 22,1 |
Διασ/νοι | 310 | 275 |
Θετικότητα | 3,21% | 2,85% |
Τεστ | 32.523 | 41.310 |
Οι νέες εισαγωγές2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή +53.04%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
24h Factsheet
- 1460 κρούσματα
- 45.643 τεστ
- 23.309 pcr
- 23.344 rapid
- 3,2 δείκτης θετικότητας
- 325 σε ΜΕΘ ή διασωληνωμνένοι
- 28 θάνατοι
Ηλικιακή κατανομή
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, προκύπτει συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επιβάρυνση των πλέον ευπαθών ηλικιακών ομάδων. Όπερ σημαίνει ότι η προοπτική ύφεσης της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ δεν είναι ρεαλιστική. Ειδικότερα, η ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:
- 122 σε ανηλίκους
- 477 στην ομάδα 18-39
- 602 στη ομάδα 40-64
- 231 στην ομάδα 65+
- 28 κρούσματα δεν προσδιορίστηκαν ηλικιακά, αυξάνοντας το απόθεμα των μη ταυτοποιημένων ηλικιακά κρουσμάτων
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 325 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.267 ασθενείς.
Ειδικότερα, η ηλικιακή κατανομή των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένων έχει ως εξής:
- 3 από 18 έως 39 ετών
- 102 από 40 έως 64 ετών
- 220 άνω των 65 ετών
Γεωγραφική κατανομή
Σε «σκληρό» lockdown τίθενται από αύριο στις 6 το πρωί ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού, μετά από την εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων κατά την τακτική συνεδρίαση της Παρασκευής.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση, οι περιοχές αυτές εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο», πολύ αυξημένου κινδύνου, μετά την αύξηση του επιδημιολογικου φορτίου.
Στον Δήμο Καλυμνίων τα κρούσματα ανέρχονται σε 69, ενώ στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ανίχνευση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Στα κόκκινα
Στο βαθύ κόκκινο παραμένουν επίσης η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Μυκόνου, και η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας και Αχαΐας. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς στην Αχαΐα παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων, καθώς τα ενεργά κρούσματα από τα 732 την προηγούμενη εβδομάδα έχουν περιοριστεί στα 700, ενώ και στην Εύβοια αποδίδουν τα μέτρα, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό, με τα ενεργά κρούσματα να έχουν μειωθεί στα 370 από 501.
Σε σκληρό Lockdown
Άρα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον:
- Ο Δήμος Καλυμνίων
- Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης
- Ο Δήμος Μυκόνου
- Η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου)
- Η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
- Η Περιφέρεια Αττικής.
Όχι πολύ σκληρό lockdown
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στο «κόκκινο» εντάσσονται η ΠΕ Κεφαληνίας, ο δήμος Θάσου όλη η Ηλεία πλην της Ανδρίτσαινας, ο δήμος Αγιάς Λάρισας, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κόρινθος και η Νεμέα, ο δήμος Άργους-Μυκηνών, αλλά και ο δήμος Ζίτσας των Ιωαννίνων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, την ερχόμενη Τρίτη η Επιτροπή θα επαναξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ήπειρο.
Στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Ρέθυμνο, ο δήμος Τανάγρας-Θηβαίων, αλλά και Καρπάθου.
Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), είναι πλέον οι εξής περιοχές:
- Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
- Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
- ο Δήμος Θάσου,
- οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
- ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
- οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
- ο Δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
- οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
- ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
- ο Δήμος Καρπάθου και
- ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων.
Αντίθετα, δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα και ως εκ τούτου εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης (πορτοκαλί), στους δήμους Θήρας, Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης, Ζακύνθου και Εορδαίας Κοζάνης.