Τη σύμβαση ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την αγορά των 18 μαχητικών Rafale υπογράφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα Ελλάδα και Γαλλία. Για το λόγο αυτό στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρεθεί η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Φλοράνς Παρλί. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον ομόλογό της, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Η υπογραφή της ύψους 2,32 δισ. σύμβασης για την αγορά των 18 Rafale εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας και διεύρυνσης του ρόλου της ως στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο της ΕΕ και του NATO. Στόχος του δόγματος αυτού είναι η ενίσχυση της γεωστρατηγικής αξίας της χώρας μέσα από διμερείς συμμαχίες οι οποίες θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ρόλου και της επιρροής της Ελλάδας τόσο αυτόνομα, όσο και απέναντι στην Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη προαναγγελθεί η αποστολή ελληνικής υποστηρικτικής δύναμης στο Μάλι της Αφρικής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας. Εκεί, οι ελληνικές δυνάμεις αναμένεται να καλύψουν το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση των ολλανδικών δυνάμεων. Η περιοχή θεωρείται πολύ υψηλού κινδύνου. Η Γαλλία έχει καταγράψει εκεί τη μεγαλύτερη μαζική απώλεια στρατιωτών της, μετά από πρώτη ελικοπτέρου, αφού δέχθηκε επίθεση. Φόρο αίματος έχει πληρώσει στο Μάλι και η Γερμανία.
Το νέο δόγμα
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, πριν την άφιξη της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική αύξησης του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, μέσω αύξησης των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές, προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και αύξησης της θητείας, Με δεδομένο ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη έναν από πιο πολυπληθείς αυτόνομα και αναλογικά στρατούς στο NATO, η αύξηση της δυναμικότητας εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική διεύρυνσης του γεωπολιτικού αποτυπώματος. Όπερ σημαίνει ότι αναμένεται η ανάληψη επιπλέον αποστολών εκτός Ελλάδας, για τους επαγγελματίες και ως εκ τούτου απαιτείται επάνδρωση χαμηλού επιπέδου και από στρατεύσιμους.
Στην παγίδα του Χομπς
Από τις εξελίξεις στα εξοπλιστικά Ελλάδας και Τουρκίας και τη διαρκή γεωπολιτική αναφορά των πολιτικών εξελίξεων και στις δύο χώρες, είναι προφανές ότι η γερμανική πρωτοβουλία του Βερολίνου απέτυχε να βγάλει Αθήνα και Άγκυρα από την “παγίδα του Χομπς”, ήτοι τον ανταγωνισμό στα εξοπλιστικά. Καθώς τα σημάδια της οικονομικής κρίσης, που ακολουθεί την υγειονομική θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά στις κοινωνίες, η εθνικιστική συσπείρωση θα μπορούσε -υπό συγκεκριμένα πολιτικά σενάρια- να αποτελεί λύση για τν μετριασμό του πολιτικού κόστους,
Παράλληλα, όμως, οι δαπάνες που θα τροφοδοτηθούν αναμένεται να αποδυναμώσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική σταθερότητα και πολιτική αυτονομία των δύο χωρών, αυξάνοντας μεσομακροπρόθεσμα το ρίσκο εμπλοκής, κυρίως εξαιτίας της δράσης τρίτων παραγόντων που θα έχουν αποκτήσει επιρροή στη φάση που τώρα διανύουμε.
Τα Rafale
Η κ. Παρλί και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψουν τη σύμβαση για τα «Ραφάλ», γεγονός που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών και στη Γαλλία, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.
Εν συνεχεία, το τριήμερο 2-4 Φεβρουαρίου, στην αεροπορική βάση της Τανάγρας θα βρίσκονται σταθμευμένα τέσσερα Rafale της γαλλικής αεροπορίας. Τα γαλλικά Rafale θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις με μαχητικά Μιράζ-2000-5 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας με σκοπό την επιχειρησιακή εξοικείωση με έναν τύπο αεροσκάφους που σύντομα θα ενταχθεί στις τάξεις της.
Το Μάλι
Τα Rafale δεν θα είναι το μόνο θέμα συζήτησης τη Δευτέρα. Επί τάπητος θα τεθεί η συμμετοχή των Ειδικών Δυνάμεων στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση «Τακουμπά» στο Μάλι της Αφρικής. Βάσει της συμφωνίας που έχει διαμορφωθεί, οι ελληνικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο στρατιωτικών συμβούλων, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων. Η αναχώρηση των πρώτων Ελλήνων αξιωματικών για την αφρικανική χώρα αναμένεται τον ερχόμενο Μάιο.
Στο Μάλι έχουν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις από Τσεχία, Εσθονία, Πορτογαλία και άλλες χώρες. Αυτές οι δυνάμεις έχουν πιο ενεργό ρόλο στο Μάλι, συμβάλλοντας στην απώθηση επιθέσεων και καταδίωξη θυλάκων φονταμενταλιστών και ανταρτών.
Οι φρεγάτες
Η κ. Παρλί αναμένεται να παρουσιάσει στον Ελληνα ομόλογό της τη Δευτέρα και την ανανεωμένη γαλλική πρόταση για τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.
Βάσει των δηλώσεων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η κα Παρλί αναμένεται να κομίσει νέα πρόταση, για πλοίο πολλαπλών καθηκόντων. Αν και η διαμόρφωση αυτή δεν ικανοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό που επιδίωκε φρεγάτα αεράμυνας περιοχής, οι Γάλλοι θα “χρυσώσουν το χάπι” προσφέροντας πλοία ενδιάμεσης λύσης, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει προγράμματα αναβάθμισης φρεγατών.
Σε αυτό το πλαίσιο η Γαλλία προωθεί λύση 2+3 Bleh@rra (γενικών καθηκόντων) και Lafayyette με ανοιχτό το ενδεχόμενο leasing των μεταχειρισμένων γαλλικών πλοίων, που σημαίνει απόκτησή τους και οργανική ενσωμάτωσή τους. Έτσι μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο απόκτησης και δύο MMSC από τις ΗΠΑ, καθώς και το ενδεχόμενο παραχώρησης μιας Arleigh Burke φρεγάτας σε δεύτερη φάση.
Τα σενάρια προμήθειας διαφορετικών τύπων πλοίων είναι βέβαια πολύ πιο κοστοβόρα και ανεβάζουν τον βαθμό πολυπλοκότητας, περιορίζουν τον βαθμό διαλειτουργικότητας συστημάτων και παραπληροματικότητας των πληρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, επειδή τα παραπάνω είναι base line σενάρια, το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικό.