Να επιταχύνει τον ρυθμό εμβολιασμού επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει δυναμική, να διαμορφώσει ένα πρώτο πλέγμα προστασίας του ΕΣΥ να μειώσει τον δείκτη θνητότητας στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή εγείρονται ερωτηματικά για τους χειρισμούς σχετικά με την απορρόφηση δόσεων εμβολίων, μετά και από δημοσίευμα του Politico.
Σε χαμηλά επίπεδα έναντι άλλων χωρών και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ κινείται ο εμβολιασμός στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία εντείνουν την ανησυχία για την δυνατότητα επίτευξης των στόχων συλλογικής ανοσίας, ακόμα και αν υπήρχε επάρκεια δόσεων, κάτι που δεν είναι διασφαλισμένο σε αυτή τη φάση.
Ενώ η πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα είναι αρκετά δυναμική, ακόμα και η επίτευξη του στόχου των 8,000 εμβολιασμών ημερησίως δεν θα μπορέσει να θωρακίσει εγκαίρως ικανό τμήμα της κοινωνίας για την επίτευξη συλλογικής ανοσίας πριν το καλοκαίρι, ούτε μέχρι το τέλος του έτους. Επίσης, δεν είναι δεδομένη η επάρκεια δόσεων και η έγκαιρη διανομή τους, τουλάχιστον όσον αφορά την Pfizer, καθώς όπως δήλωσε ο συνιδρυτής της BioNTech, η παραγωγή θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Άλλωστε, ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο η ΕΕ συνήψε δύο επιπλέον συμφωνίες με την Pfizer για την αγορά επιπλέον 100+200 εκατ. δόσεων, από τις οποίες όμως μόνο τα 75 εκατ. θα παραδοθούν εντός του πρώτου εξαμήνου. Αν και δεν τίθεται θέμα μακροπρόθεσμης επάρκειας εμβπλίων, εγείρεται ζήτημα βραχυχρόπιας έλλειψης δόσεων που συνεπάγεται απώλεια του παραθύρου επίτευξης συλλογικής ανοσίας εντός του 9μηνου.
Η ελληνική κυβέρνηση, σύμωνα με την Καθημερινή, βρέθηκε ελλιπως προετοιμασμένη, καθώς εκτός από την επάρκεια δόσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει και ζητήματα εξάντλησης αναλωσίμων. Ήδη αναζητούνται σύριγγες, έλλειψη που θα μπορούσε να αποσυντονίσει τη διαδικασία και να την επιβραδύνει.
Συγκρίσεις
Πάντως, ακόμα και σε συγκριτικό επίπεδο με τις άλλες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα υστερεί σε εμβολιασμους ανά 100 κατοίκους, ενώ υπολείπεται και από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.