Οι ερμηνείες των μηνυμάτων του ανασχηματισμού ποικίλουν τις πρώτες ώρες και πριν ακόμα εδραιωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα. Τα γεγονότα είναι πολύ διαφορετικά απ’ αυτά που φιλοκυβερνητικά media ανέφεραν πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.
Οι ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις οδήγησαν σε νέες κομματικές ισορροπίες. Ο ανασχηματισμός επελέγη ως η καταλληλότερη πλατφόρμα εμπέδωσής τους. Πρόκειται για ανασχηματισμό – ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Η αλήθεια είναι ότι ο ανασχηματισμός, βρίθει μηνυμάτων και ανατροπών. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ο “γκουρού των εκλογών” Θοδωρής Λιβάνιος αποκτά ρόλο και λόγο ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά αποτελεί μάλλον κίνηση “μπάλωμα” στην απομάκρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου.
Από τη στιγμή που δεν υπήρξαν τροποποιήσεις στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, η δυναμική των διμερών σχέσεων με την Τουρκία δεν αναμένεται να αλλάξει. Η έναρξη διερευνητικών επαφών θεωρείται βέβαιη. Χωρίς Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ΜΟΕ και ατζέντα διερευνητικών καθορίζονται από το Μαξίμου και εμπεδώνονται από τους αρμόδιους υπουργούς, το περιθώριο παρέμβασης των οποίων είναι εξαιρετικά περιορισμένο.
Τα γεγονότα είναι σαφή:
- Αύξηση μελών της κυβέρνησης σε 57
- Εγκατάλειψη της εξαγγελίας για λιτό και λειτουργικό σχήμα
- 53 επί Τσίπρα
- 50 επί Σαμαρά
- Εγκατάλειψη της εξαγγελίας για λιτό και λειτουργικό σχήμα
- Δεν άλλαξε η δομή του κυβερνητικού σχήματος
- Δεν ιδρύθηκε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
- Δεν δημιουργήθηκε δομή για την προώθηση της μελέτης Πισσαρίδη
- Αντικρουόμενα μηνύματα:
- Αναβάθμιση Βορίδη
- Αναβάθμιση Γιατρομανωλάκη
- Δηλωτικές κινήσεις:
- Απομάκρυνση Θεοδωρικάκου
- Χατζηδάκης στο Εργασίας
- Ενοχική κίνηση
- Μεταφορά Βρούτση από την κυβέρνηση στο κόμμα
- Νέο προφίλ
- Αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου
Οι αρχικές διαρροές για σαρωτικό ανασχηματισμό, περιορίσθηκαν σε δομικό και αυτές τελικά σε λειτουργικό. Τίποτα από τα παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανασχημάτισε την κυβέρνηση, αλλά εμπέδωσε νέες κομματικές ισορροπίες και επιχείρησε να δώσει νέο προφίλ στο κυβερνητικό σχήμα.
Οι τρεις σημαντικότερες κινήσεις είναι:
- η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη σε υπουργό Εσωτερικών από Γεωργίας. Η μετακίνηση του Μάκη Βορίδη διευρύνει το χάσμα σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο με την αντιπολίτευση. Ενισχύεται η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία. Είναι δηλωτική της πρόθεσης του πρωθυπουργού να εδραιώσει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό με οποιοδήποτε κόστος.
- Η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη αναμένεται να έχει αντίκτυπο, σε δεύτερη φάση, κυρίως στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ. Παρά τη μεταμέλεια και την έμπρακτη από μέρους του στήριξη θέσεων των Ισραηλινών, ο Μάκης Βορίδης είχε εξαιρεθεί από την αποστολή της κυβέρνησης στο Ισραήλ, για την υπογραφή της πολυεπίπεδης διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας, όντας υπουργός Γεωργίας.
- η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη στο υπουργείο Εργασίας, που είναι μόνη κίνηση ευθυγράμμισης ιδεολογικής ευθυγράμμισης της ιδεολογικής κατεύθυνσης με την πολιτική πρακτική.
- Η αποπομπή του Τάκη Θεοδωρικάκου:
- Είναι απόρροια της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη και της επιλογής από τον πρωθυπουργό να μην θέσει την κυβέρνηση σε τροχιά εκλογών, αλλά να δοκιμάσει συμπόρευση με τη δεξιά πτέρυγα, μέχρι να ολοκληρωθεί η κατανομή και να ξεκινήσει η ροή των ευρωπαϊκών πόρων.
- Δεν είναι τυχαίο ότι στο μήνυμά του μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών δεν αναφέρεται ούτε εξ αντανακλάσεως στον Κυριάκο Μητσοτάκη…