Το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά του covid-19 με τίτλο «Ελευθερία» παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση, το οποίο όμως λαμβάνει υπόψη δεδομένα που ήδη δεν έχουν καταστεί πεπερασμένα.
Εκτός πραγματικότητας και ασαφές είναι το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών που παρουσιάστηκε σήμερα από την κυβέρνηση. Το σχέδιο, περιέχει περισσότερες αβεβαιότητες από σταθερές. Οι γραφικές αναπαραστάσεις δεν περιέχουν στοιχεία παρά μόνο… εικόνες.
Δείτε εδώ όλο το σχέδιο εμβολιασμών
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η Ελλάδα θα παραλάβει συνολικά 2,3 εκατ. δόσεις από 6 διαφορετικά εμβόλια. Εξ αυτών, τα 5 είναι εμβόλια δύο δόσεων και το 1 μιας δόσης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο εμβόλιο, των Pfizer και BioNTech.
Επίσης, η Pfizer έχει μειώσει τους στόχους παραδόσεων για το 2021, ιδιαίτερα για το πρώτο τρίμηνο. Όπερ σημαίνει ότι η Ελλάδα μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχει παραλάβει περί τα 1,265 εκατ. δόσεις, που αντιστοιχούν σε 600 χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του σχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι μαζικοί εμβολιασμοί θα κορυφωθούν το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2021. Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19 αναμένεται ωστόσο να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022.
Από την αντιπαραβολή των στοιχείων του σχεδίου εμβολιασμών με τα πραγματικά στοιχεία προκύπτουν ουσιώδεις αποκλίσεις, όχι σε επίπεδο προβλέψεων, καθώς αυτές παραλείπονται από το πρόγραμμα, αλλά όσον αφορά τη δυνατότητα εκπλήρωσής του. Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος, συνεπώς, ελέγχεται όπως και η ακρίβεια των προβλέψεων.
70,000 εμβολιασμοί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί 70.000 άτομα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 45 αξιωματούχοι που έχουν θέσεις-κλειδιά για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Βάσει του σχεδίου, στην πρώτη φάση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα δοθεί προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στους ηλικιωμένους που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και στους υπαλλήλους αυτών των δομών, σε όσους περιθάλπονται, διαμένουν ή εργάζονται σε δομές φροντίδας χρόνια πασχόντων και σε κέντρα αποκατάστασης.
Η νέα κανονικότητα
Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, το εμβόλιο δεν αποτελεί “free pass” αλλά ακόμα και όσοι το κάνουν θα συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Συνεπώς, το σενάριο επίτευξης ανοσίας της αγέλης του 2021 κρίνεται εκ των πραγμάτων ανεδαφικό. Κατ επέκταση η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει νωχελική. Η λοκομοτίβα του τουρισμού δεν αναμένεται να ανακάμψει, καθώς ακόμα θα υπάρχουν έλεγχοι και τεστ για τους τουρίστες. Επίσης, με βάση τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, το ηλικιακό μίγμα του πληθυσμού στην Ελλάδα και των διερχόμενων τουριστών, η τουριστική περίοδο θα ήταν αδύνατο να διαρκέσει τρεις ή τέσσερις μήνες.
Στόχος του σχεδίου είναι να διασφαλίσει γρήγορα την ανοσολογική προστασία των πολιτών έναντι της απειλητικής λοίμωξης και θα έχει οφέλη ατομικά και συλλογικά.
Οι στόχοι
Οι βασικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου εμβολιασμών είναι η υγειονομική ασφάλεια, η ηθική και η ακεραιότητα, η διαφάνεια, η χρηστή διαχείριση, ο συντονισμός και η συνεργασία και τέλος η εγρήγορση, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα.
Σύμφωνα με το σχέδιο στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν
- οι υγειονομικοί και
- το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών,
- οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας,
- οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και
- το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.
Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).
Θα υπάρξει επίσης περαιτέρω προτεραιοποίηση:
- Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω,
- άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω,
- άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω,
- άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω,
- ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του κράτους,
- άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων),
- ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19.
Στην τρίτη φάση θα εμβολιαστούν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Πόσα εμβόλια θα λάβει η Ελλάδα
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
- Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
- AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
- Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
- Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
- Moderna 1,8
- Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαδικασία του εμβολιασμού
Οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, η οποία θα ανοίξει για τον γενικό πληθυσμό το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου, καθώς σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας που φιλοξενούνται σε δομές.
Όταν ο υποψήφιος για το εμβόλιο φθάσει στο εμβολιαστική κέντρο θα τον θερμομετρούν και στη συνέχεια θα εισέρχεται στο κέντρο. Θα λαμβάνεται ιατρικό ιστορικό και ο γιατρός θα κρίνει εάν ο πολίτης μπορεί να εμβολιαστεί και αφού γίνει η ηλεκτρονική καταγραφή του και συμπληρώσει ένα έντυπο ότι αποδέχεται τον εμβολιασμό θα ξεκινήσει η διαδικασία εμβολιασμού. Ο χρόνος που απαιτείται είναι γύρω στα 10 έως 15 λεπτά, στη συνέχεια ο πολίτης θα περάσει και στο χώρο αναμονής όπου θα βρίσκεται για περίπου 15 λεπτά για πιθανές ανεπιθύμητες ήπιες παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν, που είναι η σύνηθες διαδικασία σε κάθε εμβολιασμό.
Θα εκδίδεται ένα πιστοποιητικό που θα δηλώνεται ο εμβολιασμός. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε ο πολίτης θα κλείσει και το επόμενο ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
O εμβολιασμός των υγειονομικών
Γνωμοδότηση σχετικά με τη συλλογή δεδομένων εργαζομένων στις Υγειονομικές Περιφέρειες απέστειλε στις 17 Δεκεμβρίου προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της xώρας, τα Νοσοκομεία και τις Μονάδες ΠΦΥ το αυτοτελές γραφείο υπεύθυνου προστασίας δεδομένων του υπουργείου Υγείας, το οποίο είχε δεχτεί ερωτήματα και αναφορές εργαζομένων στις ΥΠΕ και στην ΠΦΥ σχετικά με τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, που ζητούνται, για τη συμπλήρωση φορμών σχετικά με την καταρχήν καταγραφή αυτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της COVID-19, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ποσότητα εμβολίων για το προσωπικό αυτό.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αρκεί η συλλογή των ακόλουθων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα: ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ κάθε ενδιαφερόμενου εργαζομένου, ο οποίος δηλώνει ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Αντίθετα, η συλλογή περισσότερων στοιχείων και μάλιστα του ΑΦΜ καθενός εξ αυτών αντίκειται, αντιβαίνει, στις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.