Έδαφος για νέες προκλήσεις φαίνεται ότι στρώνει η Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χολουσί Ακαρ έκανε λόγο για προάσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας, ενώ αντίχησε και τη ρητορική του ΜΕβλούτ Τσαβύσογλου, συστήνοντας στην Ελλάδα να μην αναζητά βοήθεια.
Μηνύματα κλιμάκωσης έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με νέες δηλώσεις του εναντίον της Ελλάδας. Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα του έχει σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο. Οι δηλώσεις αυτές ανεβάζουν, de facrto, το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή.
Η ρητορική του Χουλουσί Ακάρ, ο χρονισμός και το ύφος, φαίνεται ότι εντάσσονται σε ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας, για την επανεκκίνηση ενός blame game, που στόχο έχει την αποδυνάμωση των ελληνικών ερεισμάτων. Επίσης, χρονικά, έρχεται μετά τα μηνύματα σκλήρυνσης στάσης της Ελλάδας που έστειλε με συνεντεύξεις του ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Στο μεταξύ, στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, απάντησε πρώτος ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καλώντας την Ελλάδα να μην αναζητά εξωτερικές στηρίξεις. Την ίδια ρητορική αναπαρήγε και ο Χουλουσί Ακάρ, εμπεδώνοντας έτσι την αίσθηση συντονισμένης αντεπίθεσης.
Τα μηνύματα Ακάρ
Ο Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκε -εκ νέου- στην προάσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας, ρητορική που όταν υιοθετείται αποτελεί προάγγελο προκλήσεων.
«Eίναι καθήκον μας να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι η Ελλάδα που δείχνει αρνητική σε αυτήν την επιδίωξη των δικαιωμάτων μας».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, μιλώντας στο NTV, τόνισε πως ο καλύτερος τρόπος για να βρουν λύση οι δύο χώρες είναι η διαπραγμάτευση.
«Έχουμε σχέδια, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αυτό το πλαίσιο»
πρόσθεσε μιλώντας για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο ίδιος κάλεσε την Ελλάδα να μην ψάχνει λύσεις «αλλού» στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς, όπως λέει η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί έτσι.
Παράλληλα, σύμφωνα με το TRT, ο Ακάρ, δήλωσε πως η χώρα του δεν υπέρ της έντασης και της κλιμάκωσης της έντασης.
«Είμαστε υπέρ της έλευσης της ειρήνης και της ηρεμίας το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς αυτή που κλιμακώνει την ένταση είναι γείτονας μας. Η γείτονας μας κλιμακώνει την ένταση, η γείτονας μας αποφεύγει το διάλογο.»
Στη συνέχεια αναφέρεται στις Navtex που εξέδωσε η Ελλάδα, την οποία κατηγορεί ξανά για τις κακές σχέσεις.
«Η γείτονας μας εξέδωσε 46 Navtex σε τρεις μήνες και δέσμευσε 22 πεδία για εκπαιδεύσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο από την 1η Οκτωβρίου. Χρησιμοποίησε μόνο δυο από αυτές. Θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ξανά ότι αυτό είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας»,
δήλωσε.
Η αναφορά στις ελληνικές “κενές περιεχομένου” NAVTEX, αποτελεί προσπάθεια να οικοδομήσει η Άγκυρα προφίλ μη-συνεργάσιμου και κακόβουλου γείτονα για την Ελλάδα. Η πολιτική αυτή, υπονομεύει τις σχέσεις της Ελλάδας στην ΕΕ, όπου πολλά ζητήματα αντιμετωπίζονται τεχνοκρατικά και χωρίς ιστορικές φορτίσεις.