Νέα προβλήματα που οδηγούν σε διαφοροποίηση του αρχικού προγράμματος εθνικού εμβολιασμού στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι δηλώσεις των υπευθύνων κυβερνητικών και κρατικών παραγόντων σήμερα. Παράλληλα, όμως επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για απώλεια του παραθύρου συλλογικής αλληλεπικαλυπτόμενης ανοσίας, λόγω έλλειψης επαρκών δόσεων.
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μην αποδόσεις τους αναμενόμενους καρπούς ο εμβολιασμός, καθώς οι δόσεις είναι λιγότερες και η παραλαβή καθυστερεί. Όπερ σημαίνει ότι η διαδικασία θα διαρκέσει πιθανώς μέχρι τα τέλη του 2021 ή ακόμα και μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2022.
Σήμερα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι οι δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι 1,265 εκατ., μέχρι τέλος Μαρτίου. Αυτές αντιστοιχούν συνολικά σε 632,500 ανθρώπους. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τμηματικά και δόσεις των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca. Οι συμφωνίες της ΕΕ, όμως, με τις άλλες εταιρίες για λιγότερες -συνολικά- δόσεις από αυτή που έχει με την Pfizer.
Το πρόβλημα
Όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι ποσότητες που έχουν παραγγελθεί είναι αρκετές μεν, αλλά οι χρόνοι παράδοσης δεν επιτρέπουν την επίτευξη ανοσίας της αγέλης στις χώρες της ΕΕ, εντός του πρώτου εξαμήνου, που ήταν ο διακηρυγμένος στόχος. Ο ανταγωνισμός για τα εμβόλια μεταξύ χωρών, η απουσία διεθνούς συντονισμού για την προτεραιοποίηση και τα κυλιόμενα χρονοδιαγράμματα δεν αποκλείεται να αναγκάσουν ανθρώπους να εμβολιαστούν δύο φορές (συνολικά τέσσερις δόσεις), εντός του ίδιου έτους.
Οι κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιθανό να εμβολιαστούν ξανά είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγειρίας και δομές φιλοξενείας καθώς και οι τραπεζοϋπάλληλοι και υπάλληλοι του Δημοσίου που έχουν επαφές με τους πολίτες. Το ενδεχόμενο αυτό, μεταβάλλει ντε φάκτο τις ανάγκες σε δόσεις εμβολίων, ενώ δεν αποκλείεται να προκαλέσει και κοινωνικές αντιδράσεις.
- COVID-19: Η μάχη για το εμβόλιο και οι νάρκες Τραμπ—-14 Μαΐου 2020
-
Η Ευρώπη θέλει εμβόλιο για όλους: Ψάχνει λεφτά, την εμποδίζει ο Τραμπ— 12 Ιουνίου 2020
-
Ρώσοι hackers προσπάθησαν να κλέψουν έρευνες για τον Covid-19— 17 Ιουλίου 2020
-
Η Ρωσία έχει το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Γιατί βιάστηκε τόσο ο Πούτιν—11 Αυγούστου 2020
Οι συμφωνίες της ΕΕ
Το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο είναι αυτό των Pfizer και BioNTech, από το οποίο η ΕΕ έχει παραγγείλει μόλις 200 εκατ. δόσεις. Επίσης, η ΕΕ έχει δικαίωμα για πρόσθετη παραγγελία 100 εκατ. δόσεων από την κοινοπραξία, την οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει. Ο χρόνος παράδοσης όμως, δεν είναι διασφαλισμένος, καθώς οι εταιρίες έχουν δηλώσει ότι μπορούν να παράξουν συνολικά 1,3 δισ. εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, μεν,. αλλά έχουν υποβαθμίσει την αρχική ικανότητά τους.
Ο εμβολιασμός στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέου και με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τα νέα δεδομένα είναι δυσμενέστερα, καθώς αναθρωρείται πτωτικά ο αριθμός των δόσεων που θα λάβει η Ελλάδα και επεκτείνεται η χρονική περίοδος. Γνωστά είναι μέχρι στιγμής τα δεδομένα για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, καθώς κανένα άλλο δεν έχει λάβει έγκριση από την ΕΕ.
Το timeline
- Στις 26 Δεκεμβρίου, φτάνει στην Ελλάδα η πρώτη, μικρή παρτίδα εμβολίων με 9.750 δόσεις.
- Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί υγειονομικών στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.
- Στις 28 θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων
- στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας,
- το ΑΧΕΠΑ,
- το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και
- στην Πάτρα
- Στις 29 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό.
- Έως τις 30 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων.
Οι παραλαβές των εμβολίων
- 83.850 δόσεις έως τις 30 Δεκεμβρίου,
- 429.000 δόσεις έως το τέλος Ιανουαρίου και
- 333.350 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου
- 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου
Ωστόσο, το τελικό νούμερο αυτό έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω από τα 2 εκατ. δόσεις που είχαν αρχικά προβλεφθεί.
Προτεραιοποίηση
Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με τον ευρωπαϊκό συντονισμό στην προμήθεια εμβολίων η διαθεσιμότητα θα είναι σταδιακή και συνεπώς κάθε χώρα μέλος κάνει την προτεραιοποίησή της στους πληθυσμούς που θα εμβολιάσει.
Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος και η προτεραιοποίηση στηρίζεται στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή θάνατο ή στη διαρκή έκθεση στον ιό.
Στην Ελλάδα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας σε δομές όπως οίκοι ευγηρίας ή χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα. Οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν είναι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών.