Πρόβλημα επάρκειας διαθέσιμων εμβολίων για την έγκαιρη επίτευξη ανοσίας της αγέλης ενδέχεται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έως τώρα κρατήσεις από όλες τις εταιρίες ανέρχονται στα 1,3 δισ. δόσεις και υπερβαίνουν κατά πολύ τον πληθυσμό, των 470 εκατ. κατοίκων, χωρίς να υπολογίζονται τα Βαλκάνια και άλλες όμορες χώρες. Ωστόσο, ο ρυθμός έγκρισης, παραγωγής και παραλαβής των εμβολίων, είναι ακόμη αβέβαιος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η ΕΕ μπορεί να χάσει το παράθυρο ανοσίας της αγέλης λόγω ανεπάρκειας των δόσεων εμβολίων και προβληματικού συγχρονισμού.
Ο στόχος μαζικού εμβολιασμού εντός του πρώτου εξαμήνου είναι μεν εφικτός, αλλά όχι ρεαλιστικά αποτελεσματικός, καθώς η ανοσία διαρκεί έως 3 μνήνες. Η πίεση για την άμεση έναρξη εμβολιασμών, εντείνει την πίεση στο σύστημα logistics και περιορίζει την πιθανότητα μαζικού και ταυτόχρονου εμβολιασμού σε όλη την ήπειρο. Τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα και σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να εξελιχθεί ο κορονοϊός σε revolving door απειλή για την ΕΕ.
Οι συμφωνίες
Μέχρι στιγμής όμως, το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο είναι αυτό των Pfizer και BioNTech, από το οποίο η ΕΕ έχει παραγγείλει μόλις 200 εκατ. δόσεις. Επίσης, η ΕΕ έχει δικαίωμα για πρόσθετη παραγγελία 100 εκατ. δόσεων από την κοινοπραξία, την οποία αναμένεται να ενεργοποιήσει. Ο χρόνος παράδοσης όμως, δεν είναι διασφαλισμένος, καθώς οι εταιρίες έχουν δηλώσει ότι μπορούν να παράξουν συνολικά 1,3 δισ. εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, μεν,. αλλά έχουν υποβαθμίσει την αρχική ικανότητά τους.
Ειπροσθέτως, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει τον Ιανουάριο και το εμβόλιο της Moderna, από το οποίο έχει παραγγείλει όμως μόλις 80 εκατ. δόσεις, με δυνατότητα για 80 εκατ. ακόμα. Ακόμα όμως και αν ενεργοποιήσει την option, η ΕΕ δεν έχει διασφαλίσει ημερομηνίες.
Τα προβλήματα
Με δεδομένο ότι τα δύο πρώτα εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna απαιτούν 2 δόσεις για την επίτευξη ανοσία, τα προβλήματα που αναμένεται να ανακύψουν λόγω των απαιτητικών συνθηκών αποθήκευσης, μεταφοράς και χορήγησης, ιδιαίτερ για το πρώτο, τότε καθίσταται σαφές ότι οι εξασφαλισμένες 280 εκατ. δόσεις δεν είναι επαρκείς για να επιτύχουν ανοσία εντός του πρώτου εξαμήνου, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί η χορήγησή τους.
Το ζήτημα που ανακύπτει κατά συνέπεια, είναι ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση σε εγκρίσεις, παραλαβές και χορήγηση άλλων εμβολίων, θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης λόγω της αδυναμίας επίτευξης της ανοσίας στο απαραίτητο τμήμα του πληθυσμού, που πρέπει να φτάσει στο 75%+. Σε ένα τέτοιο σενάριο η ΕΕ θα είναι αναγκασμένη να βασιστεί σε όσους έχουν αναρρώσει για την επίτευξη της ανοσίας της αγέλης…
Τα στοιχεία
Με πληθυσμό 450 εκατομμυρίων, η Ε.Ε βασίζεται τώρα μόνο στα 200 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer που έχει ήδη παραγγείλει για τους πρώτους εμβολιασμούς, τα οποάι επαρκούν για 100 εκατ. πολίτες. Αν σε αυτές τις δόσεις υπολογιστούν απώλειες λόγω κακής συντήρησης, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, αυτοί που τελικά θα εμβολιαστούν θα είναι λιγότεροι.
Τον Ιανουάριο, η ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει και το εμβόλιο της Moderna, ωστόσο έχει παραγγείλει μόλις 80 εκατομμύρια δόσεις με option για 80 εκατομμύρια ακόμη. Που επίσης συνεπάγεται ότι θα καλύψουν 40 εκατ. πολίτες, σε ιδανικές συνθήκες.
Συνολικά, ακόμα και με τις πρόσθετες παραγγελίες 180 εκατ. δόσεων, η ΕΕ θα έχει διαθέσιμα εντός του πρώτου 6μηνου μετά βίας 460 εκατ. δόσεις, που επαρκούς για 230 εκατ. πολίτες.
Ακόμα και έτσι, η επίτευξη ανοσίας απαιτεί πολύ μεγαλύτερη κάλυψη και μάλιστα ταυτόχρονη, καθώς η επίρρεια των εμβολίων αξιολογείται, μέχρι στιγμής στους 3 μήνες.
Τα εμβόλια που αργούν
Συνολικά, η ΕΕ έχει κάνει κράτηση σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων εμβολίων σε συμφωνίες με τις Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson, AstraZeneca / Oxford, Sanofi / GSK και CureVac και έχει επιλογή να αγοράσει άλλα 660 εκατομμύρια.
Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων που αναπτύχθηκαν από την AstraZeneca και την Sanofi υπέστη καθυστερήσεις και το CureVac δεν έχει ξεκινήσει ακόμη δοκιμές μεγάλης κλίμακας.
Η Johnson & Johnson και η AstraZeneca θα μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις σε ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έως τον Μάρτιο, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τα φάρμακα την περασμένη εβδομάδα