Ναι. Δένδιας has left the building. Αυτό ακριβώς συνέβη. Το σόου στα ελληνοτουρκικά τελείωσε. Ο διάλογος απομακρύνεται και ο Μάρτιος δεν επιφυλάσσει τίποτα καλό για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες. Εκτός εάν… ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει τις από καιρό ειλημμένες αποφάσεις για ανασχηματισμό, απομακρύνοντας τον Νίκο Δένδια από το ΥΠΕΞ.
Δένδιας has left the building. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη που πρέπει να λάβει αποφάσεις: Αν δεν απομακρύνει τον ΥΠΕΞ, θα πρέπει να τον ακολουθήσει. Ο χρόνος για τον Μάρτιο μετράει αντίστροφα.
Ο Νίκος Δένδιας πάντως, έχει καταστήσει, σε πολλές περιστάσεις, σαφή τη διαφοροποίησή του από την πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν αντιδρά μόνο στην προσπάθεια του Μαξίμου να ελέγξει τον διοικητικό μηχανισμό του υπουργείου του, αλλά έχει πλέον ξεκάθαρα και διακηρυγμένα διαφοροποιημένη πολιτική γραμμή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η διάσταση απόψεων και οι οριακές σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό των Εξωτερικών ήταν γνωστές από καιρό. Η φημολογία για αντικατάσταση του Νίκου Δένδια από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, είχε κυκλοφορήσει από το Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθεί ο πρώτος. Στο μεταξύ, δημοσιεύματα από τα media στην Ελλάδα και ιδιαίτερα από την έγκυρη «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά, αναφέρονταν στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με διάφορα επίθετα και προσδιορισμούς, μεταξύ των οποίων και η “ξεκούρδιστη ορχήστρα”. Σε τελευταίο του άρθρο μάλιστα, ο Αλέξης Παπαχελάς, επιτίθεται εμμέσως στον Νίκο Δένδια και σε άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που υιοθετούν επιθετική στάση έναντι εταίρων και συμμάχων.
Ο Δένδιας παίζει σε άλλο γήπεδο
Το ποτήρι ξεχείλισε. Ο Νίκος Δένδιας με μπαράζ παρεμβάσεων διαχώρησε τη θέση του και επιχειρεί πλέον να χαράξει αυτόνομη -από το Μαξίμου- γραμμή στην εξωτερική πολιτική. Έτσι, τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερμήνευε θετικά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, διαπιστώνοντας την μετατόπιση των Ευρωπαίων προς τις ελληνικές θέσεις και αποδεχόμενος το «wait and see» της Γερμανίας, ο Νίκος Δένδιας με δηλώσεις του στη Βουλή ανέπτυσσε σκληρή κριτική απέναντι στην ΕΕ. Ο ΥΠΕΞ δεν έμεινε εκεί όμως. Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ενώπιο της Εθνικής Αντιπροσωπείας, άφησε ένα μήνυμα που θα μπορούσε να έχει πολλαπλούς αποδέκτες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ΥΠΕΞ είπε ότι “εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν γίνονται”.
Η επωδός αυτή είναι γνώριμη και συνηθισμένη, όταν όμως εισάγεται στο πλαίσιο και ως κατακλείδα μιας εμφανώς διαφοροποιημένης τοποθέτησης από τον πρωθυπουργό, δεν μπορεί παρά να υποτεθεί ότι βρέθηκε εκεί τυχαία. Αν μη τι άλλο η ηχηρή αποστασιοποίηση του υπυοργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό δεν είναι συνηθισμένη, ούτε πάγια πρακτική και ως εκ τούτου, τα ίδια φίλτρα εφαρμόζονται στο σύνολο της τοποθέτησης του Νίκου Δένδια. Τουλάχιστον, αυτά θα εφαρμόσουν φίλοι, σύμμαχοι και… αντίπαλοι όταν θα τη διαβάσουν.
Ο Μητσοτάκης δεν έχει επιλογές
Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να μη συνταχθεί με την επωδό του Νίκου Δένδια; Όχι βέβαια. Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν του δίδεται η δυνατότητα να διαβάσει αποσματικά τις δηλώσεις του υπουργού του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή θα πρέπει να αλλάξει ο ίδιος γραμμή, ή να απομακρύνει τον Νίκο Δένδια.
Επειδή όμως το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να υποβαθμίσει τις υπόλοιπες απόψεις και να πειθαναγκάσει τον Νίκο Δένδια να εφαρμόσει σχέδια με τα οποία διαφωνεί, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ένα ακόμη βήμα: Εξέδωσε ανακοίνωση που δυναμιτίζει την προοπτική διαλόγου, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Χθες το βράδυ, επ’ αρφογμή της ανακοίνωσης των αμερικανικών κυρώσεων στην Τουρκία, το ΥΠΕΞ με ανακοίνωση «πανηγυρικού» τύπου, επιχαίρει, χωρίς καμία αναφορά σε θετική ατζέντα και στη βελτίωση σχέσεων και την αποκλιμάκωση.
Μετά κι αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αποφασίσει ποιά γέφυρα θα κάψει!