Σαφείς αποστάσεις από το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αποτελέσματα της Συνόδου Σκορυφής έλαβε μιλώνστας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε σφοδρή κριτική στην Ευρώπη από το βήμα της Βουλής, στον απόηχο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Δένδιας, αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις, δισταγμούς και ορισμένες φορές οπισθοδρομήσεις από την Ευρώπη, που σε κάθε περίπτωση παραμένει το κοινό μας σπίτι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνονται κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά παράταση τριών μηνών και αίτημα της ΕΕ για συντονισμό με τις ΗΠΑ. Στις Βρυξέλλες, ομάδα χωρών μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία και η Γερμανία αντέδρασαν στην προοπτική επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, στην σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία για τα ελληνοτουρκικάσ και έδειξαν ad hoc αλληλεγγύη μόνο στην… Κύπρο.
Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει διαφορετική ανάγνωση των αποτελεσμάτων στης Συνόδου Κορυφής, δηλώνοντας ικανοποιημένος που έγινε ένα βήμα και χωρίς να εκφράζει δυσαρέσκεια.
Αντιθέτως, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί την ευθύνη της για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα όλων των πολιτών της έναντι εξωτερικών απειλών για ασφάλεια κράτους δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η ΕΕ, συνέχισε ο κ. Δένδιας, αρχικά δημιουργήθηκε για να εξαλείψει από την Ευρώπη τον πόλεμο. «Πώς μπορεί να εμφανίζεται ότι ανέχεται την απειλή πολέμου κατά μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας» διερωτήθηκε.
«Ή αν θέλετε ποιού οπλικού συστήματος το εξαγωγικό αποτύπωμα υπερβαίνει το αποτύπωμα της προάσπισης του διεθνούς δικαίου; Την ώρα που η Ευρώπη καθυστερεί οι ΗΠΑ φαίνεται να αντιλαμβάνονται διαυγέστερα. Αξιοποιούν το γεωπολιτικό τους βάρος έναντι της Τουρκίας»
σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Η φράση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί προπομπό απόφασης της Ουάσιγκτον για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Μήνυμα…τα σε πολλούς αποδέκτες
Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει πάντα ανοιχτή σε διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου, αλλά η Άγκυρα οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι προσυπογράφει έναν τέτοιο διάλογο, ο οποίος δεν θα πρέπει να αποτελεί σημαία ευκαιρίας αλλά να έχει διάρκεια.
Διεμήνυσε παράλληλα ότι εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας δεν χωρούν.
Με δεδομένη τη διαφορά ατιλήψεων και προσεγγίσεων με το Μαξίμου, όπως αυτή εκδηλώνεται καιρό τώρα σε όλα τα επίπεδα, η ηχηρή υποσημείωση του Νίκου Δένδια σχετικά με τα θέματα εθνικής κυριαρχίας, θα μπορούσε να έχει παραλήπτες εντός και εκτός Ελλάδας. Ο υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται, με τη φράση αυτή να τραβά την προσωπική του κόκκινη γραμμή.