Την ερμηνεία του πνεύματος των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχείρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη νέα τρίμηνη παράταση που δόθηκε για την έναρξη των διερευνητικών επαφών και την αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία είναι ικανοποιητικά, καθώς επιχειρείται με πιο αυστηρό τρόπο η οριοθέτηση της Άγκυρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραλείπει βέβαια ότι δεν γίνεται αναφορά στις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και ότι η διεύρυνση των κυρώσεων που εισηγούνται οι ηγέτες αφορά στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», είπε αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «αν η Τουρκία επιμένει να συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά, στον ορίζοντα υπάρχουν κυρώσεις». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι «αν η Άγκυρα έλαβε το μήνυμα θα φανεί εν ευθέτω χρόνω».
«Η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά και έχει γίνει αντιληπτό ότι η Ευρώπη, με τους δικούς της ρυθμούς, κινείται, είναι ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα»,
τόνισε και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι
«η Ευρώπη είναι ένα υπερωκεάνιο, δεν στρίβει με τις δυνατότητες ενός ταχύπλοου, αλλά αν στρίψει, αυτή την πορεία θα την κρατήσει σταθερά». Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά»
τόνισε και συμπλήρωσε:
«Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο Συμβούλιο -τον Μάρτιο του 2021- γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ»,
όπως επίσης θα συμπεριλαμβάνεται ρητά και η δυνατότητα επέκτασης των κυρώσεων.
Αφού τόνισε ότι
«η καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής», πρόσθεσε ότι «η γείτονα χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Ορούτς Ρέις, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνέχιση των διερευνητικών επαφών. Επίσης θα πρέπει να απέχει από παρόμοιες δραστηριότητες για ξεκινήσει η οποιαδήποτε συζήτηση».
Συμπλήρωσε πώς
«για το προσφυγικό τονίζεται η βούληση της Ευρώπης να στηρίξει την Τουρκία».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε σχολίασε τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, λέγοντας ότι:
Η ΕΕ έκανε ένα βήμα που συνιστά αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά,
Εμπάργκο όπλων: Είναι και δεν είναι
Κλείνοντας τη συνέντευξη τύπου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση από δημοσιογράφο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έθεσε το θέμα του εμπάργκο όπλων, προς την Τουρκία, εξαιτίας της συμπεριφοράς της Άγκυρας. Ωστόσο, στην αμέσως επόμενη φράση αναίρεσε εαυτόν, λέγοντας ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά διμερών σχέσεων. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο εμπάργκο εμπάργκο πώλησης όπλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι:
Αυτό δεν είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Ευρώπη έχει δώσει κάποιες κεντρικές κατευθύνσεις οι οποίες ισχύουν, για το ζήτημα των εξαγωγών οπλικών συστημάτων. Είναι ένα ζήτημα το οποίο κατ εξοχήν αφορά τα κράτη μέλη.
Παρ’ όλα αυτά επανέρχεται και αναφέρει:
Έθεσα το ζήτημα μετ επιτάσεως και πιστεύω ότι αρχίζουμε και κερδίζουμε τη μάχη για το δίκαιο των επιχειρημάτων μας. Από τη στιγμή που η Τουρκία συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο αντιβαίνουν τελικά στην αρχή της αλληλεγγύης και υπονομεύουν τελικά τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
για να ξεκαθαρίσει, ξανά, στη συνέχεια ότι:
είναι ένα ζήτημα διμερών σχέσεων και λιγότερο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά πιστεύω ότι αρχίζει και στα κράτη μέλη και αυξάνεται ο βαθμός ευαισθητοποίησης. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Στην ίδια πρόταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχώρισε μάλιστα τις εξαγωγές επιθετικών οπλικών συστημάτων, στις οποίες επικεντρώνει.
τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.