Κοινό έδαφος για κάποιου είδους αντίδραση απέναντι στην Τουρκία βρήκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, οι ΥΠΕΞ αναγνωρίζουν η Τουρκία δεν αντελήφθη το “παράθυρο ευκαιρίας” που άνοιξε η ΕΕ τον Οκτώβριο, ενώ κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία.
Το μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία θα είναι… περίεργο: Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι έχουμε πολλά εργαλεία απέναντι στην Τουρκία, εννοούν ότι μπορούν να πουν πολλά που να μη σημαίνουν τίποτα…
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα ζωηρή κινητικότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα επιδιώκοντας να προλειάνει το έδαφος για την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία. Επικοινωνώντας τις ελληνικές θέσεις, αλλά κυρίως τις τουρκικές πράξεις, ο Νίκος Δένδιας επιδιώκει σε όλα τα επίπεδα να καταδείξει την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.
Από τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών προκύπτει ότι σε επίπεδο ΕΕ υπάρχει και ισχυροποιείται ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής απέναντι στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, είναι πρόδηλο ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη συναίνεση για την επιβολή κυρώσεων.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Πίτερ Στάνο σκιαγράφησαν την κατάσταση που διαμορφώνεται στους κόλπους της ΕΕ με δηλώσεις του. Πρώτα ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι “η κατάσταση δεν είναι θετική για την Τουρκία”, αποφεύγοντας όμως να κάνει αναφορά σε κυρώσεις. Εν συνεχεία ο Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι οι οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει η Ένωση απέναντι στην Τουρκία «ποια απόφαση θα ληφθεί, ποια μέτρα θα επιβληθούν ή θα αποφασιστούν»
Συμπερασματικά, η ΕΕ αναζητά ένα είδος αντίδρασης, το οποίο όμως δύσκολα θα είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά δεν αποκλείεται να είναι η προαναγγελία τους.
Η μέχρι τώρα δυναμική που έχει αναπτυχθεί δείχνει ότι η ΕΕ θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, να στηρίξει την Αθήνα και να μη χύσει την καρδάρα με το γάλα. Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν αφού η Γερμανία, μέσω της ΕΕ, επιβάλει σε Ελλάδα και Τουρκία σε έναν πικρό -και για τους δύο- κατ αρχήν συμβιβασμό.
Η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και ενώ διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.
Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα.»
Η στρατηγική της Ελλάδας
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας υλοποιεί στρατηγική οικοδόμησης συμμαχιών και συνεργασιών στις παρυφές του NATO, επιδιώκοντας για την Ελλάδα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επέκταση της Βορειατλαντικής Συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Μέχρι τώρα, το γεωοικονομικό δόγμα Τραμπ προέκρινε περιφερειακές συμμαχίες, με κεντρικό πόλο το Ισραήλ και στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας μέσω της απομόνωσης του Ιράν. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πατώντας στα βήματα του Μάικ Πομπέο και στην προοπτική του δόγματος που ανάπτυξης του NATO στην περιοχή επιχείρησε να εδραιώσει δεσμούς με χώρες που βρίσκονται ηθελημένα εκτός του βραχίονα επιρροής της Άγκυρας και της Μόσχας.