Την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, μετά από το τελεσίγραφο που έδωσε για εθελοντική προσφορά 200 κλινών ΜΕΘ από τους ιδιώτες, με αποζημίωση 1600 ευρώ ημερησίως ανά κρεβάτι.
Γκρίζες νομικές ζώνες και οσμή σκανδάλου φαίνεται να επισκιάζουν την απόφαση του υπουργείου Υγείας για επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη. Ασφαλιστικά συμβόλαια, ρήτρες καλύψεων και διαφυγόντα κέρδη, αποτελούν ζητήματα που αναζητούν απαντήσεις σε νομικό και πολιτικό επίπεδο.
Το κόστος παραμένει σταθερό και στην επίταξη, απλά διαφοροποιείται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαδικασία απόκτησης.
Η απόφαση του υπουργείου Υγείας είναι ενδεικτική της οριακής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο ΕΣΥ τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Επίσης, η άρνηση των ιδιωτών να συνεισφέρουν αυτοβούλως, δεν είναι τυχαία, καθώς η απειλή της επίταξης ήταν εξ αρχής διακοινωμένη.
Συνεπώς, υπάρχουν άλλου είδους ζητήματα που επιχειρούν να καλύψουν οι ιδιώτες σπρώχνοντας το κράτος να επιβάλλει τη χρήση των υπηρεσιών και υποδομών τους. Με την επίταξη, αλλάζει το νομικό καθεστώς καθώς χαρακτηρίζεται ανωτέρα βία, επιτρέποντας έτσι στους κλινικάρχες να διαφύγουν από ρήτρες που έχουν με ασφαλιστικές εταιρίες και ενδεχομένως να διεκδικήσουν και αποζημιώσεις από άλλες ακόμα και διαφυγόντα έσοδα, που αναγνωρίζονται από τη διαφορά τιμής αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές και από αυτή που τελικά εισπράττουν από το Δημόσιο. Επίσης, με το καθεστώς της επίταξης, τα επιπλέον κόστη προσωπικού και ο κίνδυνος μολύνσεων δύναται επίσης να καλυφθούν με αγωγές έναντι του δημοσίου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
«Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια»,
Όπως εξηγεί, η απόφαση είναι απόρροια του ότι
«αφ’ ενός τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων».
Το υπουργείο κάνει αναφορά στην προσπάθεια που έγινε από πλευρά του για την «εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης» κάτι που, όμως, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
«Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση για επίταξη σχετίζεται περισσότερο με το νομικό καθεστώς, τη διαδικασία αποζημίωσης και τη διαθεσιμότητα ή μη κάλυψης για ιδιωτικά συμβόλαια βάσει των συμβάσεων με τις ασφαλιστικές εταιρίες.