Τέλος στο θρίλερ με την παραίτηση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών έβαλε πριν από λίγο ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς με μια λακωνική ανακοίνωση η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι γίνεται δεκτή.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες. Το θρίλερ της παραίτησης του Αλμπαϊράκ ξεκίνησε τη νύχτα της Κυριακής με ανάρτηση του τεώς -πλέον- υπουργού Οικονομικών, στο Instagram. Λίγο αργότερα φάνηκε την αποδίδει σε hackers, ενώ μέλη της τουρκικής κυβέρνησης έκαναν δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπό του. Εν τέλει, σήμερα, ο Ταγίπ Ερντογάν την αποδέχθηκε.
Πριν από τον Αλμπαϊράκ, από το οικονομικό επιτελείο είχε αποπεμφθεί ο κεντρικός τραπεζίτης, μέσα σε ένα χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας ανέλαβε με συνοπτικές διαδικασίες ο πρώην υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Προεδρίας, Νάτσι Αγκμπάλ.
Ο βασικός λόγος για την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη είναι η συνεχιζόμενη κατάρρευση της λίρας και η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Η απομάκρυνση όμως του Αλμπαϊράκ φαίνεται ότι διαφορετικές προεκτάσεις, μάλλον γεωπολιτικού τύπου.
Ράλι της τουρκικής λίρας
Η τουρκική λίρα έκανε τη Δευτέρα το μεγαλύτερο ράλι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2% απέναντι στο δολάριο.
Ο νέος διοικητής Νάτσι Αγκμπάλ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει «αποφασιστικά» όλα τα μέσα πολιτικής για να επιτύχει τον βασικό στόχο της σταθερότητας των τιμών.
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας διατηρείται περί το 12% καθ’ όλο το έτος, πολύ πάνω από τον στόχο που είναι περί το 5%.
Τα σενάρια
Όπως είχε εξ αρχής επισημάνει το Crisis Monitor, η παραίτηση Αλμπαϊράκ επιδέχεται πολλών ερμηνειών, τόσο πολιτικών, όσο και γεωπολιτικών.
Ξεσκαρτάρισμα
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, ο Τούρκος πρόεδρος αναδιατάσσει το οικονομικό του επιτελείο, σε μια προσπάθεια να διαχύσει το πολιτικό κόστος από την κατάρρευση της λίρας και τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στην κοινωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερντογάν είχε τοποθετήσει τον κεντρικό τραπεζίτη πριν από 13 μήνες, ενώ δύο χρόνια ήταν υπουργός Οικονομικών ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, στο πλαίσιο προσπάθειας εφαρμογής των Erdoganomics. Η οικονομική θεωρία του Τούρκου προέδρου, συνδέει τα υψηλά επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό, παραδοχή που δεν γίνεται δεκτή από την επιστημονική και πολιτική κοινότητα διεθνώς, η οποία δέχεται την αντίστροφη σύνδεσή τους.
Ολοκλήρωσε την αποστολή του
Το δεύτερο σενάριο, βασίζεται στη γεωπολιτική θεώρηση και στη γενικότερη συγκυρία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο γαμπρός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζάρεντ Κούσνερ, αποτελούσαν το βασικό δίαυλο επικοινωνίας των δύο προέδρων. Συνεπώς, η παραίτηση Μπαϊράκ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως “ολοκλήρωση της αποστολής του” ή ακόμα και ως πρώιμη σπονδή του Ερντογάν προς τον Τζο Μπάιντεν, κόβοντας τις γέφυρες με τον Ντόναλντ Τραμπ.