Ωστικό κύμα που μπορεί να παρασύρει τις αγορές διεθνώς εκλύει η εκρηκτική πτώση της Wall Street, καθώς οι επενδυτές καλούνται τώρα να κάνουν price in μια σειρά από παράγοντες που είτε απέφευγαν να ενσωματώσουν, είτε εκτιμούσαν ότι έχουν προεξοφληθεί. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τελείωσαν τα… χάπια. Αυτό όμως δεν θα ήταν αληθές. Φθηνό χρήμα υπάρχει άφθονο.
Δυσάρεστα νέα:
- Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι χειρότερο από το πρώτο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη,
- πακέτο στήριξης για την οικονομία των ΗΠΑ δεν αναμένεται πριν τις εκλογές,
- όσο και να θέλουν να αποφύγουν το lockdown, οι Ευρωπαίοι δεν συντονίζονται,
- Το δεύτερο lockdown ξεκινά από τη Γαλλία
Η βουτιά της Wall Street θέτει τους δείκτες σε τροχιά για την χειρότερη εβδομάδα από τον Μάρτιο, όταν οι επενδυτές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα. Υπ αυτό το πρίσμα η νέα αυτή υποχώρηση είναι λογική. Ωστόσο, οι αγορές θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένες. Το πρόβλημα με τις αγορές είναι ότι Τραμπ και Ευρωπαίοι είπαν το ίδιο αφήγημα με αποτέλεσμα να γίνει πιστευτό. Αμφότεροι διαψεύδονται από την πραγματικότητα και οι αγορές καταποντίζονται.
Το Sell-off όμως δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα μιας συνεδρίασης που επικράτησαν οι πωλητές, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα στους διαμορφωτές πολιτικής και ιδιαίτερα στις κεντρικές τράπεζες. Οι επενδυτές τώρα, νιώθουν ανασφάλεια, καθώς το φθηνό χρήμα δεν αρκεί να καλύψει την αφερεγγυότητα των πολιτικών. Τους traders όμως προβληματίζουν και οι εξελίξεις ή καλύτερα η νωχελικότητα στην εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας και εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η συνάρτηση της ισορροπίας των αγορών επηρεάζεται καταλυτικά από την πορεία των κρουσμάτων, την επιστημονική πρόοδο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, το φθηνό χρήμα και την προοπτική ολοκλήρωσης του κύκλου της κορονο-κρίσης. Σε αυτή τη φάση υπάρχει μεν αφθονία φθηνού χρήματος, αλλά ο ορίζοντας αντιμετώπισης είναι πάλι θολός. Χωρίς φάρμακα, εμβόλια και στο κατώφλι παγκόσμιου lock down, οι αγορές παίζουν το αρνητικό σενάριο.
State of play
Τα νέα κρούσματα σήμερα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 70,000, αλλά είναι λιγότερα από το ιστορικό υψηλό των 80,000 που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κινητός μέσος όρος τριών ημερών, στις ΗΠΑ, έπιασε ταβάνι τη Δευτέρα. Στην Ευρώπη, συνεδριάζουν οι ηγέτες με ζητούμενο τον συντονισμό, ενώ η Γαλλία μπαίνει σε συνολικό lockdown από την Παρασκευή, η Γερμανία σε μερικό από τις 2 Νοεμβρίου και οι περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν καθημερινά περιοριστικά μέτρα.
Στις ΗΠΑ, επίσης, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε πως δεν θα υπάρξει νομοσχέδιο με μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές.
Η εκρηκτική άνοδος του δείκτη φόβου VIX και στενή σχέση που έχει αναπτύξει με την εξέλιξη των κρουσμάτων είναι ενδεικτική της επιρροής των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας στον προσδιορισμού του κινδύνου στις αγορές.
Στο ταμπλό
Ο Dow Jones βούλιαξε έγραψε απώλειες 943 μονάδων, ή 3,4% υποχωρώντας στις 26,519.95, καταγράφοντας την τέταρτη σερί πτωτική συνεδρίαση. Πρόκειται για τη χειρότερη συνεδρίαη από τις 11 Ιουνίου.
Ο S&P 500 3,5%, στις 3.271 μονάδες και ο Nasdaq Composite βυθίστηκε 426 μονάδες ή 3,7%, στις 1.546 μονάδες.
Από την αρχή της εβδομάδας ο Dow έχει χάσει 6,4%, που είναι έως τώρα η χειρότερη επίδοση από τον περασμένο Μάρτιο. Ο S&P 500 αντίστοιχα έχει υποχωρήσει 5,6% και ο Nasdaq έχει πέσει 4,7%.
Ο μετοχές που θα χτυπηθούν περισσότερο σε ενδεχόμενο lockdown σημείωσαν την ισχυρότερη πτώση: Delta Air Lines (-4,3%), Royal Caribbean (-5%), Norwegian Cruise Line και Carnival είχαν απώλειες άνω του 7%.
Ο δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 2,95% στις 342 μονάδες, ο δείκτης CAC του Παρισιού 3,37% στις 4.571 μονάδες, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης 4,17% στις 11.560 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχωρεί κατά 2,55% στις 5.582 μονάδες.