Την αναβάθμιση του αμφιλεγόμενου αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Θάνου Ντόκου, αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεσούσης της τρίτης κρίσης με την Τουρκία.
Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος, που ήταν αναπληρωτής από τον Οκτώβριο του 2019.
Ο Θάνος Ντόκος καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντως -μετά από δηλώσεις κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης με την Τουρκία- Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντιναύαρχου Αλέξανδρου Διακόπολου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Οι προβληματικές δηλώσεις του Θάνου Ντόκου
Ο Θάνος Ντόκος, ωστόσο, έχει στο πρόσφατο και πιο μακρινό παρελθόν στείλει πολλά μηνύματα στην Τουρκία, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό, τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Θάνος Ντόκος έχει θέσει θέμα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, τις οποίες όμως διέψευσε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Προβληματισμό και σχόλια προκάλεσαν δηλώσεις του Θάνου Ντόκου και για τις εξελίξεις στη Λιβύη, χαρακτηρίζοντας, ούτε λίγο, ούτε πολύ, λάθος την επένδυση στον Χαφτάρ.
Τα μηνύματα
Η ανακοίνωση της αναβάθμισης του Θάνου Ντόκου, τώρα, ενώ η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ο ίδιος να έχει ανασκευάσει ή ανακαλέσει τις προβληματικές δηλώσεις του, ιδιαίτερα για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, αποτελεί αναμφισβήτητα ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα,
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η Τουρκία επιδιώκει διεύρυνση της ατζέντας των διερευνητικών σε αντικείμενα εκτός των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, η επιλογή του πρωθυπουργού να αναβαθμίσει τον πλέον μετριοπαθή σύμβουλό του, αποτελεί σαφή αναφορά στους όρους του διαλόγου.
Την αλλαγή της βάσης του διαλόγου από τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών στον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων, προωθεί άλλωστε και η γερμανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας προορίζεται να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις που μέχρι τώρα χειρίζονταν άλλοτε η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και άλλοτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.