Πρόοδο στη διαχείριση και καλή θέληση για την εξομάλυνση των ελληνοτουρικών σχέσεων επιχειρεί με κάθε τρόπο να δείξει η Αθήνα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που κατάφερε να εδραιώσει η Άγκυρα μεταξύ των εταίρων για τη στάση και τα κίνητρα της Ελλάδας.
Με το checkpoint του Δεκεμβρίου να πλησιάζει, τις διερευνητικές να προχωρούν με βήμα σημειωτόν και την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έναντι της Κύπρου να κλιμακώνεται, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται πολύπλευρα. Θέλοντας να βελτιώσει τα περιθώρια ελιγμών, ο Νίκος Δένδιας συμφώνησε χθες στη Μρπατισλάβα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον προσδιορισμό της ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών.
Αθήνα και Άγκυρα παρότι δεσμεύτηκαν στην κατεύθυνση των διερευνητικών, εν τούτοις δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει την έναρξή τους, εξαιτίας διαφωνιών στην ατζέντα και το βάθος τους. Η Τουρκία προωθεί ένα ιδιαίτερο ευρύ και πολυπαραγοντικό format διαπραγματεύσεων, στο οποίο ανθίσταται η Ελλάδα.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει μάλιστα δηλώσει ότι η ατζέντα των διερευνητικών θα προσδιοριστεί σε επίπεδο συμβούλων πρωθυπουργών. Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει διευκρινίσει ότι παράλληλα με τις διερευνητικές θα υπάρξουν και διαπραγματεύσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συνέχιση των συζητήσεων στο πλαίσιο του NATO.
Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματικό και πολιτικό πινγκ-πονγκ Αθήνας-Άγκυρας για τον προσδιορισμό της ατζέντας και της ημερομηνίας έναρξης των διερευνητικών επαφών, ενώ αμφότερες πιέζονται από τον Δεκέμβριο που έχει θέσει ως ορόσημο το Συμβούλιο της ΕΕ.
Στο μεταξύ Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε διπλωματικό Μαραθώνιο επιχειρώντας να εξασφαλίσουν διεθνή ερείσματα και να προβάλλουν τις θέσεις τους. Αυτό καταγράφηκε ξεκάθαρα στη Μπρατισλάβα, όπου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρουσίασε χάρτες θέλοντας να πείσει για την ανάγκη “αφανισμού” του Καστελόριζου.
Πινγκ Πονγκ
Η Τουρκία πρέπει να προτείνει τη σχετική ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Κόσοβο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα υπάρξει νεότερο για το πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως ο κ. Τσαβούσογλου, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία.
«Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία. Έτσι είναι η σειρά, η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά»,
πρόσθεσε.
Ξανά στα Βαλκάνια…
Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Πρίστινα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Επί τάπητος τέθηκε ο διάλογος Πρίστινας – Βελιγραδίου και οι δυνατότητες συνεργασίας με την Ελλάδα.
«Την επαύξηση των οικονομικών μας συναλλαγών. Ιδίως, είχαμε συζητήσεις που αφορούν τα θέματα της ενέργειας. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση καταβάλει μία μεγάλη προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».
Ο υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε συνάντηση και με στελέχη της Ελληνικής Δύναμης (ΕΛΔΥΚΟ), που μετέχει στην KFOR, στην Πρίστινα.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, πάντως, έχουν ατονήσει. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποφύγει επίσημη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία, θέλοντας να αποφύγει το εσωτερικό πολιτικό κόστος. Για τον ίδιο λόγο ενώ δεν έχει κυρώσει στη Βουλή τις διμερείς συμβάσεις που προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Επίσης, στον πάγο βρίσκονται οι σχέσεις με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία.
Αρνητικά φορτισμένες μοιάζουν αυτή την περίοδο οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία. Αδιάφορες είναι οι σχέσεις με το Κόσοβο, τις οποίες επιχειρεί να αναθερμάνει ο Νίκος Δένδιας.
Αντιθέτως, ενεργή στην περιοχή είναι η Τουρκία, άλλοτε αυτόνομα και άλλοτε μέσω της Ρωσίας.