Κείμενο που δεν θα υιοθετεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, είναι έτοιμη να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στην ΕΡΤ1.
Ειδικότερα, ο κ. Πέτσας σκιαγράφησε το πλαίσιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα ήταν αποδεκτό από την Ελλάδα, προσδιορίζοντας το με ιδιαίτερη σαφήνεια, ως προς τη διάρθρωσή του. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε τους λόγους απόρριψης του αρχικού draft.
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια»,
τόνισε ο κ. Πέτσας.
Το διακύβευμα
Σύμφωνα με τη δήλωση του Στέλιου Πέτσα, οι κυρώσεις θα αναφέρονται μόνο στον τέταρτο πυλώνα ως αντίμετρο, σε περίπτωση που η Τουρκία παρεκκλίνει από τη διαδικασία αποκλιμάκωσης έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
Η εκδοχή αυτή, πόρρω απέχει από τις αξιώσεις της Λευκωσίας για την άμεση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις εν εξελίξει παραβιάσεις της. Συνεπώς γεννάται το ερώτημα αν Αθήνα και Λευκωσία είναι αμφότερες έτοιμες να δεχθούν ένα τέτοιο κείμενο, ή αν υπάρχει απόσταση.
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει ότι το πρώτο draft των συμπερασμάτων στόχο είχε να δημιουργήσει βάση για έναν “έντιμο” συμβιβασμό, επιτρέποντας στους ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου να επιδείξουν σθεναρή στάση και να διαχειριστούν πολιτικά και επικοινωνιακά το ζήτημα.