Μεγάλες φαίνεται ότι είναι μέχρι αυτή την ώρα οι αντιθέσεις στη Σύνοδο Κορυφής, καθώς Ελλάδα και Κύπρος φέρονται να ευθυγραμμίστηκαν αντιδρώντας στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο δεν περιείχε ειδική αναφορά στην Τουρκία, αναγκάζοντας τον Σαρλ Μισέλ, μετά από συνεννόηση με το διευθυντήριο να ανατρέψουν το πρόγραμμα, εισάγοντας τα ευρωτουρκικά στη συζήτηση των ηγετών.
Το θέμα, αν και ήταν γνωστό από νωρίς το απόγευμα, πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής, εν τούτοις τα media σε Ελλάδα και Κύπρο έδωσαν διαστάσεις και μάλιστα εν χορώ μετά τις 20:00 το βράδυ. Η εισαγωγή ενός πολύ ήπιου, για την Τουρκία, κειμένου συμπερασμάτων, στόχο έχει να προκαλέσει μια προσχεδιασμένη… εμπλοκή. Έτσι δίδεται χώρος για διαπραγματεύσεις, και διευκολύνεται η επικοινωνιακή διαχείριση του κυοφορούμενου συμβιβασμού.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφή τροποποιήθηκε περαιτέρω για να συμπεριλάβει και τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τετραμερής Μητσοτάκη
Ήδη, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, πραγματοποιείται τετραμερής συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Εμάνουελ Μακρόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη. Έτσι, διαμορφώνεται ευρέως η αίσθηση των έντονων διαπραγματεύσεων σε υψηλό επίπεδο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ξεκίνησε το δείπνο όπου παρουσιάστηκε νέα εκδοχή του κειμένου.
Τα ανοιχτά χαρτιά
Η στάση της Γερμανίας παραμένει το ξεκάθαρο όχι στις κυρώσεις, η Ελλάδα επιζητά ρητή καταδίκη της Τουρκίας και υποστηρίζει χλιαρά το αίτημα της Κύπρου για υιοθέτηση άμεσων κυρώσεων κατά της Τουρκίας,
Η Άγκυρα, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, ζητά “μπόνους” και απαιτεί από την ΕΕ να κλείσει τα μάτια στις παραβιάσεις στην Κύπρο. Η Τουρκία, μεταξύ άλλων, ζητά έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση και επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στην πλειονότητά τους δηλώσει αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο, χωρίς όμως την προσδιορίζουν εμπράκτως.
Εμπλοκή και διαπραγματεύσεις
Γύρω στις 8, οι ηγέτες πραγματοποίησαν διάλειμμα 45 λεπτών, λίγο αφότου μοιράστηκε το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.
Εκείνη την ώρα επέλεξαν κυβερνητικές πηγές στην Ελλάδα να επαναφέρουν στα media την εγνωσμένη διαφωνία Αθήνας και Λευκωσίας με το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Το αρχικό κείμενο που μοιράστηκε δεν είχε αναφορά στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στο προσχέδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει την τήρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου.
Tο κείμενο, επίσης, περιέχει επίσης αρκετά «καρότα» για την Άγκυρα.
“Υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζονται οι εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και«υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016». Αρκετά απ’ αυτά τα σημεία είναι εναρμονισμένα με τις θέσεις της Άγκυρας.