Ενώ ο Σαρλς Μισέλ επιμένει ότι όλα τα ενδεχόμενα για την Τουρκία είναι ανοιχτά και οι διαβουλεύσεις για την υπέρβαση του κυπριακού veto συνεχίζονται, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, η Άγκυρα προσδοκά επιβράβευση…
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε επισημαίνει ότι η Τουρκία αναμένει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 1-2 Οκτωβρίου. Ειδικότερα, ξεκαθαρίζει ότι αναμένει πρόοδο στην επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου (visa weiver).
Οι δηλώσεις αυτές θα μπορούσαν να εντάσσονται στη γενικότερη μαξιμαλιστική στρατηγική της Τουρκίας προκειμένου να αντισταθμίσει τις πιέσεις εντός της ΕΕ στην κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων. Ωστόσο, το σκηνικό που διαμορφώνεται μοιάζει να ευνοεί τις επιδιώξεις της Άγκυρας.
Η Κύπρος μοιάζει απομονωμένη, σε αυτή τη φάση, όσον αφορά την επιδίωξη επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, καθώς ακόμα και η Γαλλία έχει αλλάξει στάση. Η Ελλάδα “ψελίζει” την υποστήριξή της στη Λευκωσία μέσω δηλώσεων του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρου Γεννηματά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε αναφορά στο Κυπριακό στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Σε ένα τέτοιο τοπίο, ιδιαίτερα αν η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα, παράλληλα θα αναγκαστεί να ανοίξει κάποια ή όλα τα κεφάλαια που ζητά η Άγκυρα προκειμένου να την κρατήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφύγει νέα κρίση.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιμένει να καταγγέλλει την ελληνική κυβέρνηση για άρνηση του διαλόγου, επιχειρώντας έτσι να εφαρμόσει πίεση στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της ατζέντας, μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι
«όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει τον διάλογο με την Τουρκία, αν και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είναι φίλος μου». Υποκύπτουν στην πίεση των μέσων ενημέρωσης, της κοινής γνώμης»
Είπε επίσης ότι
«καθώς οι αποφάσεις στην Ευρώπη λαμβάνονται βάσει συναίνεσης, η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι κατέστησαν όμηρο την Ε.Ε. με τις απειλές για βέτο, όπως έκαναν με τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας».
Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι
«η πλειονότητα των μελών της Ε.Ε. κατανοεί τα δίκαια αιτήματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, πολλά εξέχοντα μέλη αποδέχονται επίσης τη στάση της Τουρκίας και απορρίπτουν τον “χάρτη της Σεβίλλης”».