Κινήσεις που σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του κύκλου αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, κάνει ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε τόσο με τον Ταγίπ Ερντογάν (χθες), όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (σήμερα), εστιάζοντας στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης, που συζήτησαν σε τεχνικό επίπεδο στρατιωτικά κλιμάκια στο πλαίσιο του NATO.
Οι επικοινωνίες του γενικού γραμματέα του NATO ακολουθούν την ανακοίνωση της έναρξης των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας.
Η επικοινωνία με Μητσοτάκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα (24/9) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με δελτίο τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε η αποκλιμάκωση στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο και της αποχώρησης του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ.
Χθες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον κ. Στόλτενμπεργκ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εν εξελίξει προσπάθειες του ΝΑΤΟ για στρατιωτική αποσυμφόρηση για την αποφυγή επεισοδίων και ατυχημάτων» σύμφωνα με τον κ. Στόλτενμπεργκ.
Επικοινωνία Ερντογάν-Στέλτενμπεγκ
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας στη τηλεφωνική συνομιλία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Τουρκίας-NATO.
Στη τηλεφωνική συνομιλία ο Ερντογάν, επισήμανε πως η Τουρκία επέδειξε ξεκάθαρα και σαφέστατα πως είναι υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και του διαλόγου στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όχι μονάχα με τις δηλώσεις της αλλά και με τις πράξεις της.
Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού τόνισε πως παρά την κλιμάκωση της έντασης από την Ελλάδα και τις προσκλήσεις η Τουρκία δεν έκανε παραχωρήσεις από την λογική και την ψύχραιμη στάση της, επισήμανε πως στο σημείο που έχουν φτάσει η πορεία των διερευνητικών συνομιλιών, θα εξαρτώνται από τα ειλικρινή βήματα που θα κάνει η Ελλάδα για εξομαλύνει το κλίμα.
Σε ό,τι αφορά τις εργασίες αποφυγής συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν σημείωσε πως ως Τουρκία πιστεύουν πως είναι εξαιρετικά κοντά σε συμφωνία και εξήρε τη σημασία της νατοϊκής αλληλεγγύης και στο πλαίσιο αυτό της αλληλεγγύης με την Τουρκία στη λύση των περιφερειακών προβλημάτων.