• Τελευταία
  • Trending
  • All
Ζοζέπ Μπορέλ

Αδιέξοδο για κυρώσεις σε Τουρκία-Λευκορωσία. Κλειδί η Κύπρος

21 Σεπτεμβρίου 2020

Δικαστική νίκη Χάρβαρντ κατά Τραμπ για την εγγραγή ξένων φοιτητών

23 Μαΐου 2025

Beta Weekender: Οι δασμοί έβαλαν τέλος στο ράλι

23 Μαΐου 2025

Η ΕΕ δεν σφίγγει το χαλινάρι στους τραπεζίτες… για να αντέξουν τον Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ και της ΕΕ από την Κίνα βουλιάζουν

23 Μαΐου 2025
ναρκοπέδιο

Η κυβέρνηση οδηγεί σε ναρκοπέδιο ΜμΕ και ασφαλιστικές με την υποχρεωτική ασφάλιση

23 Μαΐου 2025
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ευρώπη θα μιλήσει μετά τις 18:00 για τους δασμούς Τραμπ

23 Μαΐου 2025

Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

23 Μαΐου 2025

Επιχειρηματικότητα και καινοτομία στο επίκεντρο του πρώτου ΟΠΑΠ Forward TALKS

23 Μαΐου 2025
A businessman stands at a border checkpoint at night, with flashing lights highlighting the significance of digital trade and evolving economic regulations in a global context.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το β εξάμηνο του 2025

23 Μαΐου 2025

OB Streem: Νέος Διευθύνων Σύμβουλος ο Θρασύβουλος Θ. Μακιός

23 Μαΐου 2025

MAD VMA 2025 από την ΔΕΗ: Ένα Kick-Off Party που… ηλέκτρισε την Αθήνα

23 Μαΐου 2025

Τελειώνει η διαρθρωτική υστέρηση της Ευρώπης;

23 Μαΐου 2025

Η Euroxx βλέπει άνοδο 15% για ΔΑΑ

23 Μαΐου 2025

Cashflex: Νέα θυγατρική της Printec στην Ελλάδα

23 Μαΐου 2025

Alpha Bank: Πολλαπλές διακρίσεις στα PR Awards 2025

23 Μαΐου 2025

ΙΚΤΙΝΟΣ: Δυναμική παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ασίας και της Μ. Ανατολής

23 Μαΐου 2025

Λιανεμπόριο: Στα 16,17 δισ. ευρώ ο τζίρος στο α’ τρίμηνο

23 Μαΐου 2025

Τα 17 εδάφη χωρίς πλήρη κυριαρχία στον σημερινό κόσμο

23 Μαΐου 2025

Το δολάριο σε τροχιά εβδομαδιαίων απωλειών άνω του 1%

23 Μαΐου 2025

Ο χρυσός ενισχύεται εν μέσω ανησυχιών για ΗΠΑ και Μέση Ανατολή

23 Μαΐου 2025

Συνεχίζεται ο διάλογος ΗΠΑ–Κίνας εν μέσω τεχνολογικής και γεωπολιτικής έντασης

23 Μαΐου 2025
Piraeus logo rebranding 2024

Διεθνής Διάκριση για τις Υπηρεσίες Θεματοφυλακής της Πειραιώς

23 Μαΐου 2025
  • CM’s Asia Power Index by Lowy Institute
  • Live εικόνα του Covid 19 στην Ελλάδα και τον κόσμο
Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Crisismonitor.gr
  • Είσοδος
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Crisis Zone
  • Sparks of Crisis
  • ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
  • Πολιτική & Οικονομία
  • On the Radar
    • Analytics
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Crisismonitor.gr
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Αρχική Αμυνα & Διπλωματία

Αδιέξοδο για κυρώσεις σε Τουρκία-Λευκορωσία. Κλειδί η Κύπρος

Intelligence DptΑπόIntelligence Dpt
21 Σεπτεμβρίου 2020
Στις The Wire, Αμυνα & Διπλωματία, Αναδυόμενες Κρίσεις, Κυπριακό
Χρόνος ανάγνωσης1 mins read
38 0
0
Ζοζέπ Μπορέλ
103
SHARES
Share on FacebookShare on TwitterShare on LinkedInEmail this article

Σε αδιέξοδο παραμένουν οι διαβουλεύσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, για τις προκλήσεις έναντι της Κύπρου και στη Λευκορωσία για τη νοθεία των εκλογών και τη βία κατά πολιτών, από την ΕΕ, όπως διευκρίνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Ο κ. Μπόρελ διευκρίνισε ότι αυτό οφείλεται στην άρνηση μιας χώρας, η οποία ήταν γνωστό και επαναπροσδιορίστηκε μέσα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι είναι η Κύπρος.

Σχετικάθέματα

The Economist: Όλα όσα ειπώθηκαν στο 6ο Συνέδριο Ν. Υόρκη-Ανατολική Μεσόγειος

17 Μαΐου 2025

Agentic AI Hub στην Κύπρο από LTIMindtree, Eurobank και Fairfax

16 Μαΐου 2025
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας

Eurobank: Στην Αθήνα το 1ο Επιχειρηματικό Forum Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου

15 Μαΐου 2025

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέπεμψε το θέμα των κυρώσεων για τη Λευκορωσία στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος, στο μεταξύ, θα κάνει “ότι μπορεί” για να επιτευχθεί η ομοφωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απουσία αναφορών στα ελληνοτουρκικά. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές της προσπάθειας να μην διαταραχθούν οι παρασκηνιακές και υποδόριες διεργασίες. Σύμφωνα, μάλιστα, με όλα τα στοιχεία άμεση αναμένεται η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, με τη διάρθρωση όμως που είχαν το 2016, υπό την καθοδήγηση τότε του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σκληρό πόκερ για Τουρκία

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την απογευματινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στη συμφωνία για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, εφόσον δεν αλλάξει συμπεριφορά έναντι της Κύπρου. Ο κ. Μπόρελ επισήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους που αποτρέπουν την ΕΕ να ενεργοποιήσει νέες κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Αν και ειπώθηκε ότι οι κυρώσεις σε Τουρκία και Λευκορωσία “πάνε πακέτο”, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αρνήθηκε κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα σε σχέση με την Τουρκία, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι “υπάρχουν θετικά βήματα”, όμως σημείωσε ότι η επέκταση των navtex και των παράνομων γεωτρήσεων αποτελεί αρνητική εξέλιξη. Ως εκ τούτου όπως είπε το ζήτημα παραπέμπεται στη συζήτηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να εξηγήσει την παράλληλη διαδικασία κυρώσεις προς Τουρκία και Λευκορωσία (βάσει της απόφασης του Gymnich), ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι

“η απόφαση ήταν ότι οι νέες κυρώσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο. Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο”,

ενώ συμπλήρωσε

“Και όπως βλέπετε δεν υπάρχουν σήμερα ούτε για τη Λευκορωσία ούτε για την Τουρκία”,

επισημαίνοντας ότι

“Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη σχέση με τη Τουρκία”

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον διακριτή η διελκυστίνδα στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της Τουρκίας και της Ρωσίας, της μεν πρώτης άμεσα, για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο και δεύτερης έμμεσα, για τη στήριξη στον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Λουκασένκο.

Στη σέντρα ο Λουκασένκο

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, οι 27 Υπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Λευκορωσία, λόγω της βίας και της νοθείας από το καθεστώς και ως εκ τούτου και τη νομιμοποίηση του Λουκασένκο, ζητώντας νέες ελεύθερες εκλογές με την εποπτεία του OSCE, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ. Ο Ζ.Μπορέλ τόνισε ότι οι 27 ζήτησαν εθνικό διάλογο, αποφυγή εμπλοκής τρίτων δυνάμεων στη χώρα και επανέλαβαν την υποστήριξή τους στο λαό της χώρας ως προς το δικαίωμά του να καθορίσει ελεύθερα το μέλλον του, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ δεν έχει “κρυφή ατζέντα”.

Όπως είπε οι Υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων, αλλά δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί απόφαση, καθώς δεν υπήρχε ομοφωνία και το ζήτημα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο εμφύλιος στη Λιβύη

Η Ευρώπη ασκεί εποπτεία στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος του ΟΗΕ, ενώ τώρα είναι σε θέση να επιβάλλει το εμπάργκο, μέσω της επιχείρισης IRINI, με ελέγχους σε πλοία, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Όπως ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, η επιχείριση IRINI έλεγξε πλοίο που αποδείχθηκε ότι μετέφερε στρατιωτικά καύσιμα. Το πλοίο δεσμεύθηκε και το φορτίο κατασχέθηκε, εξέλιξη που καταδεικνύει, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, τη δυνατότητα, ικανότητα και βούληση της ΕΕ να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Επίσης, ο κ. Μπόρελ αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕ για την άρση του πετρελαϊκού εμπάργκο στη χώρα, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική σταθερότητα.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει θετικά, αλλά συγκρατημένα, τα βήματα στην κατεύθυνση τήρησης της εκεχειρίας.

Σχετικά

Tags: Ανατολική ΕυρώπηΑνατολική ΜεσόγειοςΑΟΖΓιόσιπ Μπόρελεμφύλιος στη Λιβύηκρίση ΕΕ-ΤουρκίαςΚύπροςκυρώσεις στη Λευκορωσίακυρώσεις στην Τουρκία
Share41Tweet26Share7Send
Intelligence Dpt

Intelligence Dpt

Analysts gather, analyze, or evaluate information from a variety of sources, such as news, law enforcement databases, surveillance, intelligence networks or geographic information systems.

ΣχετικάΆρθρα

The Wire

The Economist: Όλα όσα ειπώθηκαν στο 6ο Συνέδριο Ν. Υόρκη-Ανατολική Μεσόγειος

17 Μαΐου 2025
On the Radar

Agentic AI Hub στην Κύπρο από LTIMindtree, Eurobank και Fairfax

16 Μαΐου 2025
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας
On the Radar

Eurobank: Στην Αθήνα το 1ο Επιχειρηματικό Forum Ινδίας – Ελλάδας – Κύπρου

15 Μαΐου 2025
Επόμενο άρθρο
Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Κορονοϊός: 453 νέα κρούσματα και 6 θάνατοι. Ό, τι πρέπει να ξέρετε

Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις τουρκική εταιρία και δύο ακόμα για τη Λιβύη

MostPopular

  • Δημοσκόπηση Metron: Οι χειρισμοί του Μαξίμου αποδίδουν- Δυστοπικό το τοπίο στην αντοπολίτευση

    163 shares
    Share 65 Tweet 41
  • Underdog: Οι κατασκευαστές μεθοδεύουν φάμπρικα Δημοσίων έργων χωρίς μελέτες στην Αθήνα!

    78 shares
    Share 31 Tweet 20
  • Νέος εκβιασμός Τραμπ σε ΕΕ με 50% δασμούς και στην Apple με 25%

    51 shares
    Share 20 Tweet 13
  • Ο Σι Ζινπίνγκ μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ αρκεί να… παίξει the long game

    49 shares
    Share 20 Tweet 12
  • Οι αγορές ομολόγων δίνουν πόνο… Ο Τραμπ είναι αργά να νιώσει

    60 shares
    Share 24 Tweet 15

Find Us on Facebook

Διαφήμιση
Crisis Monitor logo

Αποκωδικοποιούμε τις Ειδήσεις | Συλλέγουμε Πληροφορίες | Παράγουμε Πληροφόρηση

Το Crisis Monitor είναι το μοναδικό ελληνικό portal Στρατηγικής Πληροφόρησης και Εκτίμησης Κινδύνου. Σκοπός είναι παρέχουμε το φακό ανάλυσης των γεγονότων και τα εργαλεία για τη λήψη αποφάσεων

Information
  • Ποιοί είμαστε
  • Διαφήμιση
  • Όροι χρήσης και Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση Απορρήτου
Road Map
  • The Wire
  • Crisis Zone
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
  • Spotlight

© 2018 Crisis Monitor- All rights Reserved-Designed by Crisis Labs, a Crises Zone Unit

Καλωσήλθατε ξανα!

Εισέλθετε στον λογαριασμό σας

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Ανακτήστε τον κωδικό σας

Συμπληρώστε τις πληροφορίες για να ανακτήσετε τον κωδικό σας

Είσοδος

Add New Playlist

Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως τα cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα επιτρέψει σε εμάς και στους συνεργάτες μας να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο και να προβάλλουμε (μη) εξατομικευμένες διαφημίσεις. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δώσετε τη συγκατάθεση ως προς τα ανωτέρω ή για να κάνετε επιμέρους επιλογές. Οι επιλογές σας θα εφαρμοστούν μόνο σε αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της συγκατάθεσής σας, χρησιμοποιώντας τις εναλλαγές στην Πολιτική Cookies ή κάνοντας κλικ στο κουμπί διαχείρισης συγκατάθεσης στο κάτω μέρος της οθόνης.

Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Διαχείριση Συγκατάθεσης Cookies
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Λειτουργικά Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς. Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.
Στατιστικά

Εμπορικής Προώθησης

Λειτουργίες
Πάντα ενεργό

Πάντα ενεργό
Διαχείριση επιλογών Διαχείριση υπηρεσιών Manage {vendor_count} vendors Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Διαχείριση επιλογών
{title} {title} {title}
Κανένα αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • The Wire
  • Crisis Zone
    • Ελληνική κρίση
    • Trump-effect
    • Τρομοκρατία
  • Πολιτική & Οικονομία
  • Αναδυόμενες Κρίσεις
    • Ελληνοτουρκικά
    • Κυπριακό
    • Κρίση ΗΠΑ-Ρωσίας
  • Αμυνα & Διπλωματία
  • On the Radar
    • Αγορές
    • Τράπεζες
    • Επιχειρήσεις
  • Spotlight
  • Βαλκάνια

Copyright © 2016-2021 Crisis Monitor | A Crises Zone Unit

Για να συνεχίσετε να διαβάζετε δωρεάν το περιεχόμενο στο Crisismonitor.gr απενεργοποιήστε το πρόσθετό που εμποδίζει την προβολή διαφημίσεων.
Please disable the ad blocker in order to continue viewing free content on Crisismonitor.gr