Μπορεί η κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην Τουρκία να παραμένει ακόμη ζητούμενο, ο Εμάνουελ Μακρόν, όμως, έχει διαλέξει τον αντίπαλό του, τον Ταγίπ Ερντογάν, καθιστώντας το σκηνικό αρκετά πολύπλοκο και πολωτικό, γεγονός που νομοτελειακά υποβαθμίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο ευρύτερων συμφωνιών.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, εκ νέου, πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της Συνόδου EU-MED7, ότι θα επιδιώξει την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι modus vivendi δεν υπάρχει και συνεπώς το modus operandi που απαιτείται για την επιβολή κυρώσεων απέχει.
Ο Μακρόν, όμως, δήλωσε ότι Γαλλία και Γερμανία θα δώσουν το παρόν αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, την οποία όμως δεν προσδιόρισε.
Μέσα από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, το Παρίσι επιχειρεί να ενισχύσει το ειδικό του βάρος εκπροσωπώντας σε μια σειρά από θέματα το 1/3 των χωρών της ΕΕ, γεγονός θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στο εσωτερικό της ΕΕ. Με δεδομένο μάλιστα ότι η Αυστρία φαίνεται να συντάσσεται με το ίδιο μέτωπο, γεωπολιτικά τουλάχιστον, το σκηνικό στη Σύνοδο Κορυφής φαντάζει απριόρι εκρηκτικό.
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Τουρκία «δεν είναι πλέον εταίρος» στην ανατολική Μεσόγειο. «Υπήρξαν απαράδεκτες πρακτικές στις ακτές της Λιβύης απέναντι στην υπό νατοϊκή διοίκηση γαλλική φρεγάτα η οποία έπλεε στην περιοχή»,
εξήγησε ο Μακρόν.
«Η Τουρκία έχει υπογράψει απαράδεκτες συμφωνίες με την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, αρνούμενη τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας», προσέθεσε.
Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για πολλαπλασιασμό των προκλήσεων και απαράδεκτες πρακτικές που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κράτος.
Μάλιστα, τόνισε ότι αναφέρθηκε μόνο σε μερικά παραδείγματα απαράδεκτων πρακτικών από την πλευρά της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι δεν μίλησε για τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι κατά της Ελλάδας.
«Πρέπει να διαπιστώσουμε ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος σε αυτή την περιοχή»,
είπε ο Μακρόν.
Μολαταύτα, δήλωσε ότι επιθυμεί «βαθιά να ξεκινήσει και πάλι ένας γόνιμος διάλογος με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο.
«Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο»,
είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση»,
προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, διασαφηνίζοντας τις τρεις κόκκινες γραμμές της Γαλλίας:
«Σεβασμός στην κυριαρχία κάθε κράτους μέλους, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας».
Περαιτέρω, ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τραγικό συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας, τονίζοντας ότι
«η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με όσες ευρωπαϊκές χώρες το επιθυμούν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δώσουν για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».