Στρατηγική “τεχνικού οφσάιντ” της Ελλάδας, εξαιτίας της στήριξης από τη Γαλλία, ακολουθεί η Τουρκία, καθώς κλιμακώνει σε ρητορικό επίπεδο τις προκλήσεις, ενώ σε στρατιωτικό επιχειρεί να διαμορφώσει νέα εικόνα, αντίδρασης στις κινήσεις στρατιωτικοποίησης από την Ελλάδα.
Υπ αυτό το πρίσμα εξηγούνται καλύτερα οι κινήσεις της Άγκυρας τις τελευταίες ώρες, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποκάλυψη του video της συνομιλίας του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπάουερ.
H Τουρκία, ανήμερα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο, ανακοίνωσε την ανανέωση της NAVTEX του Oruc Reis, το οποίο όμως θα αλλάξει περιοχή. Επίσης, με δηλώσεις του ο Χουλουσί Ακάρ μεταβάλλει το τοπίο, μιλώντας γι επ αόριστον συνέχιση των ερευνών. Παράλληλα υπάρχουν και φήμες για επικείμενη NAVTEX άσκησης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, Βόρεια της Κύπρου.
Στο κόκκινο η ένταση
Λίγες ώρες νωρίτερα, πάντως, η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο φάνηκε να βρίσκεται στο κόκκινο, καθώς η παρενόχληση της επιχείρησης διάσωσης του ελληνικού λιμενικού σώματος, στη Χάλκη και τα τρία παρ ολίγον ατυχήματα, εκτός της αρχικής περιοχής συγκέντρωσης δυνάμεων, καταδεικνύουν τη διάθεση της Τουρκίας να πάει στα άκρα.
Επίσης, χθες, μετά την άφιξη των ελληνικών F-16 στην Κύπρο σημειώθηκε μπαράζ σκληρών αερομαχιών στο νότιο Αιγαίο. Η διάχυση της έντασης, από τη θάλασσα στον αέρα, σηματοδοτεί την αντίδραση της Άγκυρας στην προσέγγιση Αθήνας-Λευκωσίας μέσα από τα στρατιωτικά γυμνάσια. Η Τουρκία, επίσης, εγκάλεσε τη Γαλλία, για την κάλυψη που παρέχει σε αυτό το μέτωπο.
in Response to a Question Regarding the French Military Aircraft’s Landing in Greek Cypriot Administration (GCA) of Southern Cyprus https://t.co/VNZTQnol1T
— Turkish MFA (@MFATurkey) August 27, 2020
Την αίσθηση αυτή, επέτειναν οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν χθες, κατά τον οποίο η Τουρκία είναι έτοιμη να “πληρώσει το τίμημα” για να κάνει αυτό που θέλει.
«Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα της οποίας μπορείς να δοκιμάσεις την υπομονή. Θα το δουν όλοι. Αν λέμε ότι το κάνουμε, το κάνουμε και πληρώνουμε το τίμημά του»
δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι:
«Επεκτείναμε τη navtex έως τις 27 Αυγούστου. Τελεία ή κόμμα; Επιτρέψτε μου τώρα να βάλω εδώ κόμμα. Σε απάντηση σε αυτές τις δραστηριότητες, η Ελλάδα εξέδωσε τη δική της navtex χωρίς να έχει την αρμοδιότητα και με τρόπο κακομαθημένου.. Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω ούτε όσον αφορά στις δραστηριότητες του Oruc Reis, ούτε των μονάδων του στόλου της».
Μητσοτάκης: Επέκταση αιγιαλίτιδας
Την ένταση πάντως, τροφοδοτεί και η απόφαση της Ελλάδας, σε αυτή τη φάση, να ανακοινώσει επέκταση της αιγιαλίτιδας στο Ιόνιο στα 12νμ, καθώς και η προαναγγελία για αντίστοιχες κινήσεις στην περιοχή της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, σε συνδυασμό με το τεχνικό βήμα του κλεισίματος των κόλπων.
Παρέμβαση Τραμπ
Το τεταμένο, αυτό, κλίμα και η διάχυση της έντασης εκτός του αρχικού πλαισίου, με την ξεκάθαρη προδιάθεση για στρατιωτικοποίηση που έχουν επιδείξει αμφότερες οι πλευρές, φαίνεται ότι οδήγησαν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να ζητήσει από τον Ντόναλντ Τραμπ να πρέμβει.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε χθες το βράδυ, με δική του πρωτοβουλία, τηλεφωνικές επικοινωνίες, τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Δεύτερη ανάγνωση
Σε πρώτη ανάγνωση, το σύνολο δηλώσεων και κινήσεων φαίνεται να συντηρούν και να κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή. Σε μια πιο ενδελεχή ματιά, η αποσπασματική ανάγνωση των κινήσεων, δίνει διαφορετική αίσθηση: Η Τουρκία φαίνεται να υιοθετεί άλλη στάση, παρακολουθώντας τις ελληνικές κινήσεις, όπως αυτές σκιαγραφούνται από τις ασκήσεις στο Αιγαίο, μεταφέροντας το πεδίο έντασης, μεν, αλλά παρακολουθητικά δε. Με τον τρόπο αυτό, η Άγκυρα επιχειρεί να βγάλει την Ελλάδα “οφσάιντ” χρεώνοντας σε Αθήνα και Παρίσι, τη στρατιωτικοποίηση της έντασης.
Σημειολογικά, η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στο “κόστος” των επιλογών, φαίνεται να αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί κυρώσεις. Παράλληλα, όμως, επιμένει σε λεονταρισμούς συντηρώντας τη συσπείρωση στο εσωτερικό σε υψηλά επίπεδα και την προσοχή του διεθνούς παράγοντα στραμμένη επάνω του.
Yeni Safak: Το Oruc Reis δεν πάει Ρόδο -Καστελλόριζο
Ενδιαφέρον έχει και το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία αποκαλύπτει ότι το Oruc Reis αναμένεται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του χωρίς να επιστρέψει στο λιμάνι.
«Οι προγραμματισμένες ερευνητικές δραστηριότητες του Oruç Reis στο πλαίσιο της τρέχουσας Navtex και τις νέες Navtex που θα ανακοινωθούν στο μέλλον θα επεκταθούν μέχρι τα τέλη των ελληνικών χωρικών υδάτων νότια του νησιού Καστελλόριζο και δυτικά του νησιού της Ρόδου»
αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Δηλώσεις και από Ακάρ
Σε αυτές τις εξελίξεις προστίθενται και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος προανήγγειλε την επ αόριστον παράταση των ερευνών στο Αιγαίο, απομακρύνοντας την προοπτική αποκλιμάκωσης που είχε αρχίσει να δημιουργείται και επαναφέροντας τη στρατηγική του “πολέμου φθοράς”
«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας. Εχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.
Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματα μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Οσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή».