Αν μη τι άλλο, ο διάλογος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ (AKK), συμβάλλει καθοριστικά στη διάλυση ακόμα και των τελευταίων ψευδαισθήσεων που μπορεί να υπήρχαν για τον τρόπο προσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο κοινό ή στους discision makers στην Ελλάδα.
Τα όσα λέγονται, όμως, δεν έχουν συναισθηματική, αλλά τακτική και στρατηγική αξία. Η συνομιλία αυτή μπορεί να αποτελέσει χαρτί στα χέρια της ελληνικής διπλωματίας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ καλείται πλέον, μετά και από αυτό το σοκ, να επανεξετάσει την αποτελεσματικότητα του lobbying που ασκεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων (Βρυξέλλες και Βερολίνο).
Οι δύο αξιωματούχοι, μπορεί να φορούσαν μάσκες κατά τη διάρκεια του διαλόγου τους, αλλά τα λεγόμενα, οι κινήσεις και το ηχόχρωμα δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης. Οι μάσκες έπεσαν τόσο σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.
Η στάση του Ζοζέπ Μπορέλ ήταν εμφανής από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα ως Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ. Τώρα όμως, επιβεβαιώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα η ελληνική διπλωματία και οι λομπίστες που έχουν επιφορτιστεί με την καλλιέργεια κλίματος και την προώθηση των ελληνικών απόψεων, και θέσεων, έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Η συζήτηση, όμως, δεν τελειώνει εδώ, με τη διαπίστωση της αποτυχίας, αλλά ξεκινά, με την αξιολόγηση της χρήσης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών.
Όταν “έπεσαν οι μάσκες”
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Βερολίνο, η κυρία Καρενμπάουερ ρωτήθηκε από τον κ. Μπορέλ για πώς εξελίχθησαν οι επαφές με Αθήνα και Άγκυρα. Τότε χωρίς να αντιληφθεί ότι το μικρόφωνο ήταν ανοικτό του απάντησε τα εξής:
«Δύσκολα. Λίγο πιο ομαλά με την ελληνική πλευρά, αλλά πολύ δύσκολα με την τουρκική πλευρά».
Σ ‘ αυτό, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανταπάντησε,
«Oι Τούρκοι είναι πολύ εκνευρισμένοι με τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο», και ότι «πιστεύουν ότι οι Έλληνες δεν είναι αξιόπιστοι»,
για να κλείσει η συζήτηση με μια… πληροφορία, για την επικείμενη επικοινωνία του Μπόρις Τζόνσον με τον Ταγίπ Ερντογάν:
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τηλεφωνική επικοινωνία από το Λονδίνο, την Παρασκευή»,
όπως είπε απαντώντας η Ανεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ.
Οι δύο αξιωματούχοι, όμως, φάνηκε ότι δεν γνώριζαν για την πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ, που επικοινώνησε στο μεταξύ τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που καταδεικνύει, είτε κενό ενημέρωσης από τις υπηρεσίες πληροφοριών τους, είτε αποκλεισμό τους από τη ροή αυτής της ενημέρωσης από το Βερολίνο.
Η συνομιλία αυτή, δεν κομίζει ειδήσεις, όσον αφορά στη στάση των Τούρκων, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποία οι Ευρωπαίοι την υποδέχονται. Υπάρχει βέβαια και η ειδική παράμετρος, των υποχρεώσεων και του προφίλ του διαμεσολαβητή, ρόλο που επιχειρούν να παίξουν τόσο η Γερμανία, όσο και η Κομισιόν. Υπ αυτό το πρίσμα ο Ζοζέπ Μπορέλ και η Ανεγκρετ Κράμπ Κάρενμπαουερ θα μπορούσαν να είναι πιο δεκτικοί στις τουρκικές θέσεις. Αυτό που εκπέμπεται όμως είναι η αντανάκλασή τους, γεγονός που υπονομεύει τη δυνατότητα αυτή.