Ενώ η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο προσεγγίζει επικίνδυνα επίπεδα, με υπερσυγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων Νότια της Κρήτης, πολλά αναμένεται να διαφανούν τις προσεχείς ώρες και μέρες, καθώς η στάση που θα τηρήσουν πολιτικά και σε τακτικό επίπεδο οι διεθνείς δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί και αναπτύσσονται στην περιοχή, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του πρώτου σκέλους της αντιπαράθεσης για τη χάραξη ενεργειακών διαδρόμων και τον επανακαθορισμό σφαιρών επιρροής.
Ήδη, στις περιοχές που καλύπτονται από τις NAVTEX και περιμετρικά, έχουν αναπτυχθεί και συνεχίζουν να καταφθάνουν ναυτικές μονάδες επιφανείας, όπως αναφέρει το armyvoice.gr, ενώ υπάρχουν και υποβρύχια.
Ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας βρίσκεται στην Αθήνα και οσονούπω θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις από αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Ιταλία, ενώ γαλλική ναυτική δύναμη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, πλησιέστερα στην Κύπρο.
Ακόμα, δεν είναι σαφές, αν και ποιές χώρες σκοπεύουν να ενταχθούν στα ναυτικά γυμνάσια για τα οποία έχει εκδώσει νέα NAVTEX η Τουρκία, ή αν η συγκέντρωση πλοίων έχει στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου στην περιοχή ή/και την καταγραφή κινήσεων.
Το τοπίο, έως αυτή την ώρα, παραμένει θολό.
Σε πολιτικό επίπεδο, η Αθήνα τηρεί χαμηλούς τόνους, με δηλώσεις τη Δευτέρα του Νίκου Δένδια, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και χθες του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, που επαναλαμβάνουν την πάγια θέση για διάλογο επί της χάραξης οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.
Η περιοδεία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, όμως, αυτή τη στιγμή σε Αθήνα και Άγκυρα, μέσα σε μερικές ώρες, ενδεχομένως να αποτελεί ακόμα και το έναυσμα του νέου κύκλου έντασης, καθώς αμφότερες οι εμπλεκόμενες χώρες επιχειρούν να ισχυροποιήσουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις, εμπεδώνοντας πλεονεκτήματα και επιρρίπτοντας απριόρι ευθύνες, καθώς οι πολιτικές δυνάμεις στοχεύουν ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν τα εθνικά τους ακροατήρια, να προλειάνουν το έδαφος για διαπραγματεύσεις με την τεχνική του αναπόδραστου και να κερδίσουν πόντους στο “δικαστήριο” της διεθνούς κοινής γνώμης, διαμορφώνοντας δυναμική που θα μπορούσε να επηρεάσει καταλυτικά τη στάση που θα τηρήσουν οι ηγεσίες τρίτων χωρών.
Πόλεμος δηλώσεων
Χθες η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη «λύπη» της για την παράταση της τουρκικής NAVTEX, ενώ προειδοποίησε ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επιβαρύνει την σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και ενδεχόμενη κλιμάκωσή της θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες.
«Λυπούμαστε για αυτή την ανακοίνωση της Τουρκίας. Από την δική μας σκοπιά, η παράταση των σεισμολογικών ερευνών του τουρκικού πλοίου εκεί αποτελεί στην παρούσα κατάσταση βήμα προς την λάθος κατεύθυνση, διότι αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι μηνύματα αποκλιμάκωσης»,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την παράταση της NAVTEX από την πλευρά της ‘Αγκυρας μέχρι τις 27 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιείται στο Βερολίνο το ‘Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Από ελληνικής πλευράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι:
«Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελόριζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων»,
ενώ συνεχίζοντας επισήμανε
«Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020»
καταλήγοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε
«Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
«Μόλις θα κάναμε την ανακοίνωση για διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , η Ελλάδα ανακοίνωσε πως συμφώνησε με την Αίγυπτο και τορπίλισε όλη τη διαδικασία.Εκεί προέκυψε μία σοβαρή κρίση εμπιστοσύνης»,
όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Ελεύθερου Τύπου» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης. Ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει
«Με την στάση αυτή της Ελλάδας προέκυψε μια νέα φάση. Διότι εκεί στέκεται η συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, δεν είναι δυνατόν να κινηθούμε σα να μη συμβαίνει τίποτα», προσθέτει ο Καλίν.
Κι αυτό προφανώς γιατί η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου «αχρηστεύει» την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και μαζί της το «αφήγημα» της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Με τις θέσεις αυτές η Άγκυρα επιχειρεί αφενός να καταδείξει την Ελλάδα ως υπαίτιο της ρήξης, ανυπόληπτο, αναξιόπιστο και κακόβουλο εταίρο. Παράλληλα, θέλει να καταστήσει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου μείζον ζήτημα, αξιώνοντας υποχωρήσεις, τις οποίες ακόμα και αν δεν πάρει θα εγγράψει ως απαιτήσεις για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, καταγράφοντας ως υποχώρηση, την αποδοχή της ή ως νέο σημείο διαφοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει απευθείας στη Χάγη.
Καταλήγοντας ο Ιμπραχίμ Καλί χαρακτηρίζει “μαξιμαλιστικές» τις ελληνικές θέσεις και ζητά υπαναχώρηση:
«Διαπιστώνουμε πως η Ελλάδα πολλές φορές φέρνει στην επικαιρότητα τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για τα νησιά και την ανατολική Μεσόγειο.Για να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και οι κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτές τις θέσεις. Κυκλοφορούν έναν χάρτη Σεβίλλης. Εμείς από την αρχή αρνούμαστε αυτόν τον χάρτη. Δεν έχει καμία νομική, πολιτική ισχύ. Αυτός ο χάρτης έχει μόνο τις θέσεις της Ελλάδας. Εμείς θέλουμε το Αιγαίο και την Μεσόγειο να γίνουν θάλασσες ειρήνης. Κι επιθυμούμε οι φυσικοί πόροι που θα προκύψουν από εκεί να διατεθούν στη διάθεση όλων. Όταν το λέμε αυτό τονίζουμε πως δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας».