Κινήσεις που σηματοδοτούν σκλήρυνση θέσης και κλιμάκωση προκλήσεων κάνει η Άγκυρα, επεκτείνοντας την ισχύ της παράνομης NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τις 27 Αυγούστου, λίγο πριν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα την Τρίτη.
Η Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis έληγε τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Η ανακοίνωση της παράτασης της NAVTEX έγινε από την υπηρεσία που εκδίδει τις ναυτικές οδηγίες.
Το μοτίβο των κινήσεων του Oruc Reis, σε σχέση με τα αντίστοιχα των δισδιάστατων ερευνών, είχε προϊδεάσει σε αυτή την κατεύθυνση, αν και διπλωματικά δεν προμηνύονταν κάτι τέτοιο τις προηγούμενες ημέρες. Έτσι λοιπόν επιβεβαιώνεται η εικόνα που είχαν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ και το Oruc Reis παραμένει στην περιοχή.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πως ερμηνεύουν τη NAVTEX στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ως προς τις διαθέσεις της Τουρκίας.
Η απόφαση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν, όμως, φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ακόμα πιο δυσχερή πολιτικά, επικοινωνιακά και διπλωματικά θέση, καθώς καλείται να αιτιολογήσει στο εσωτερικό την έως τώρα κατευναστική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, μιας και η Άγκυρα δεν δείχνει διάθεση να προσέλθει σε διάλογο.
Το κλίμα που διαμορφώνεται πλέον, δύσκολα θα οδηγήσει σε διάλογο με τη διάταξη και τη διάρθρωση που προκρίνει η Γερμανία, καθώς όπως φαίνεται το απορρίπτει η Άγκυρα. Επίσης, πλέον περιορίζονται τα περιθώρια και για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συζητήσει υπό το καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται ενισχύει το πολιτικό ρίσκο εντός της Ελλάδας, το γεωπολιτικό στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ προκαλεί ανησυχία διεθνώς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν ξεδιπλώνει σειρά κινήσεων, από την ανακοίνωση κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και την εκεχειρία στη Λιβύη, μέχρι την υπογραφή νέου συμβολαίου για τους S-400 και την ανανέωση της NAVTEX για την ελληνική υφαλοκρηπίδα.