Ανησυχία και ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας, της ΕΥΠ και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, δημιουργεί η διάρρηξη της οικείας της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, την οποία αποκάλυψε το Open.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι διαρρήκτες εστίασαν στο γραφείο της Εισαγγελέως, δεν φαίνεται ωστόσο να έχουν αποστάσει τίποτα, ενώ δεν πήραν τιμαλφή. Η κυρία Τουλουπάκη απουσίαζε σε διακοπές, γεγονός που δείχνει καλή προετοιμασία και γνώση, από πλευράς των διαρηκτών.
Εκ του σκηνικού που φαίνεται να δημιουργήθηκε, οι διαρρήκτες βρίσκονταν σε συγκεκριμένη αποστολή, αναζητώντας είτε έγγραφα και αποδεικτικό υλικό, είτε να στείλουν μήνυμα δια της εισβολής τους.
Σε κάθε περίπτωση, η εισβολή σε οικεία δικαστικού λειτουργού προϋποθέτει διαρροή της διεύθυνσης και ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, εν ενεργεία δικαστικού, υψηλόβαθμου και με ανοιχτά μέτωπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε επιχειρήσει να της αφαιρέσει τον φάκελο Novartis, αλλά το συμβούλιο Εφετών καταψήφισε, ενώ στη συνέχεια έρευνα από δύο αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κατέληξε σε εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα και επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί το ένα εξ αυτών για να αποπεμφθεί από τη θέση της, ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς.
Με δεδομένη μάλιστα τη σύγκρουση της κυρίας Τουλουπάκη με πολιτικά πρόσωπα, τη “βεντέτα” που άνοιξαν ανώτεροι της με την ίδια, αλλά και τις απολήξεις της υπόθεσης Novartis, η διάρρηξη στην οικεία της μοιάζει περισσότερο με στοχευμένο πλήγμα απέναντι στην ίδια, ενώ τα κίνητρα και επιτυχία του πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και πολυεπίπεδης έρευνας, εντός και εκτός της χώρας..
Τέτοια περιστατικά, όμως, υπονομεύουν το κράτος Δικαίου, καταγράφονται διεθνώς και έχουν επίδραση στους ποιοτικούς δείκτες της χώρας και ως εκ τούτου υποσκάπτουν προσπάθειες προσέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, οι ωμές επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς, δημιουργούν αίσθηση απώλειας ελέγχου από την πλευρά του συστήματος, περιορίζοντας την αξιοπιστία σε όλες τις βαθμίδες και αυξάνοντας προοδευτικά την απογοήτευση προς τους θεσμούς και κατ επέκταση τη διάθεση παράκαμψής του, που οδηγεί σε διαφθορά.