Ανατροπές στα ελληνοτουρκικά και νέες εντάσεις πυροδοτεί, όπως φαίνεται, σε πρώτη φάση, η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, σε συνέχεια της αντίστοιχης με την Ιταλία και αυτών που έχει υπογράψει η Κύπρος με Αίγυπτο και Ισραήλ και Λίβανο (η τελευταία δεν έχει κυρωθεί ακόμα).
Αν και τις τελευταίες ημέρες Αθήνα και Άγκυρα καλλιεργούσαν σταθερά κλίμα έναρξης διερευνητικών επαφών εντός του Αυγούστου, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Αίγυπτο, η Άγκυρα αντέδρασε εκδίδοντας NAVTEX που περιλαμβάνει τη Ρόδο και το Καστελόριζο, τμήματα που δεν καλύπτονται από το πρώτο σκέλος της τμηματικής συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εξέδωσε ανακοίνωση που απορρίπτει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες δεν έχουν θαλάσσια σύνορα.
«Δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Για την Τουρκία είναι ανύπαρκτη η δήθεν συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιας ευθύνης που ανακοινώθηκε πως υπογράφηκε σήμερα. Αυτή η άποψη μας να γίνει γνωστή και στο μέτωπο και στο τραπέζι».
ενώ συνεχίζοντας αναφέρεται
«Η δήθεν περιοχή ευθύνης βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Η Αίγυπτος που απεμπόλησε περιοχή 11.500 τετρ. Χιλιομέτρων με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελληνοκυπριακή Δικοίκηση το 2003 τώρα με την δήθεν συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα χάνει περιοχές θαλάσσιες ευθύνης. Με τη συμφωνία αυτή επιχειρείται να σφετεριστούν και τα δικαιώματα της Λιβύης».
Επιπροσθέτως, πληροφορίες από την Άγκυρα, που δεν διαψεύδονται στην Αθήνα, θέλουν την Τουρκία να υπαναχωρεί από την προοπτική έναρξης διερευνητικών επαφών, κίνηση που με βάση τις προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγεί απευθείας στη… Χάγη.