Το αναπόδραστο -και δρομολογημένο πριν από την έκρηξη- βήμα της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει παραπαίουσα η κυβέρνηση του Λιβάνου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομών Ραούλ Νεχμέ.
Ο Λίβανος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος τους τις συνέπειες της πολύνεκρης έκρηξης στη Βηρυτό και χρειάζεται τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Εμπορίου της χώρας, Raoul Nehme.
Οι οικονομικές συνέπειες των εκρήξεων εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια, επεσήμανε ο αξιωματούχος, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν το κόστος των άμεσων και έμμεσων συνεπειών στα 15 δισ.
Η λιβανέζικη πρωτεύουσα επλήγη σημαντικότατα από τις εκρήξεις της 4ης Αυγούστου, οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 137 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου 5.000 άλλων. Υπάρχουν ακόμη δεκάδες αγνοούμενοι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας.
Τα μισά από τα κτήρια της πόλης έχουν καταστραφεί και τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει τραυματίες. Σύμφωνα με τις Αρχές, αιτία της έκρηξης είναι ένα φορτίο 2.750 τόνων νιτρικού αμμωνίου, που ήταν αποθηκευμένο για μεγάλο διάστημα σε μία αποθήκη στο λιμάνι.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, τριήμερο πένθος εις μνήμην των θυμάτων, ενώ και η Βηρυτός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η οικονομία της χώρας έχει από καιρό καταρρεύσει, ενώ από τον Μάρτιο έχει τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης/επιλεκτικής χρεοκοπίας, το Δημόσιο χρέος καλπάζει, η ισοτιμία έχει καταρρεύσει και ο πληθωρισμός τρέχει με το αστρονομικό 90%(!), ενώ το ΑΕΠ συρρικνώνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα τελευταία 7 από τα εννέα τρίμηνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ βρισκόταν στον Λίβανο δύο εβδομάδες πριν από την έκρηξη για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, καθώς μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ζητούσαν τον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών.