Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη δημόσια τηλεόραση, παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η οποία αν και αρχικά φαίνεται απλά να επιβεβαιώνει τη νέα δυναμική που δημιουργείται στα ελληνοτουρκικά μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης στο Καστελόριζο, παράλληλα όμως, σε μια πιο σχολαστική εξέταση προκύπτουν πολύ πιο σημαντικά μηνύματα, ιδιαίτερα για το Κυπριακό και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η Αθήνα το κοινό μέτωπο με την Κύπρο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επιχείρησε να διαχωρίσει τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και τις αντιδράσεις των δύο χωρών, διασφαλίζοντας μόνο το μίνιμουμ αλληλεγγύης, που καλύπτει το πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά όχι το αμυντικό.
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους, Δημήτρη Κοτταρίδη και Ηρώ Ράντου, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι:
Αυτό το οποίο η Τουρκία κάνει ως προς την Κύπρο, είναι παντελώς απαράδεκτο. Και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποστεί από τις θέσεις της ως χώρα η οποία ενεργεί κατά το Διεθνές Δίκαιο. Και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι βέβαιο ότι θα φέρει η Κυπριακή Δημοκρατία τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.
Η διατύπωση αυτή, ήταν αρκετά υποστηρικτική και κινείται εντός του πλαισίου αλληλεγγύης, ωστόσο, συνεχίζοντας, στην ίδια απάντηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνει:
Η Τουρκία κατά την άποψή μας πρέπει να φέρεται όπως το Διεθνές Δίκαιο ορίζει σε όλους.
Από την άλλη όμως θέλω να σας πω και το εξής: η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Ελλάδα δεν δικαιούται και δεν πρέπει -και εδώ είναι μια τεράστια παγίδα- να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δύο αυτές διατυπώσεις, προσδιορίζουν το εύρος των πρωτοβουλιών που μπορεί να αναλάβει η Ελλάδα για την υποστήριξη της Κύπρου, σε αμιγώς διπλωματικό και πολιτικό, διαχωρίζοντας το στρατιωτικό, το οποίο το χαρακτηρίζει “τεράστια παγίδα“, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα δεν θα αντιμετωπίσει συνθήκες αντίστοιχες με αυτές που δημιουργήθηκαν στο Καστελόριζο, σε επιχειρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η αναφορά σε “παγίδα” υποδεικνύει προφανώς συγκεκριμένη θεώρηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Ταυτόχρονα όμως, επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά απομάκρυνσης από τη λογική του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας Κύπρου. Περιορίζοντας και δημοσίως το εύρος και βάθος της κάλυψης που μπορεί να παράσχει η Αθήνα στη Λευκωσία, η ελληνική κυβέρνηση διαμορφώνει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία πόρρω απέχει από τις διακηρύξεις για τα πολυμερή σχήματα αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας στην περιοχή.
Τα μηνύματα αυτά, αποκωδικοποιούνται, όχι μόνο από τους Κύπριους, αλλά και από τους Ισραηλινούς, τους Αιγύπτιους και τους Λίβυους, με τρόπο μάλιστα που ενδέχεται να οδηγήσει στην αποδυνάμωση του ειδικού γεωπολιτικού εκτοπίσματος της χώρας στην περιοχή και σε μια νέα ισορροπία δυνάμεων, μακριά από το νέο γεωοικονομικό δόγμα των ΗΠΑ.
Το αληθές του μηνύματος αυτού, μάλιστα, επιβεβαιώνει ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας και στην επόμενη ερώτηση, με τον δημοσιογράφο να τοποθετείται λέγοντας:
Και δεν μας έχει ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία, μια χαρά τα πάνε.
και τον υπουργό Εξωτερικών να απαντά
Καθόλου δεν μας έχει ανάγκη. Ο συνάδελφός μου ο κ. Χριστοδουλίδης είναι ικανότατος Υπουργός, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ο εμπειρότερος πολιτικός, κατά συνέπεια εμείς θα συνεχίσουμε όμως να στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό και στην προσπάθειά της να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα. Το λέω κι αυτό από τώρα, για να μην παρεξηγούμεθα με οποιονδήποτε.
Είναι σαφές, ότι ο υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει τον περιορισμό του ρόλου της Ελλάδας σε υποστηρικτικό, όπως χαρακτηριστικά λέει και μάλιστα στα ζητήματα επίλυσης του Κυπριακού και καταπολέμησης της τουρκικής παραβατικότητας. Ο Νίκος Δένδιας, όμως αφήνει πολύ προσεκτικά εκτός του πλαισίου στήριξης που διαμορφώνει την ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου, τον East Med και τις ευρύτερες διεργασίες εμπέδωσης του νέου γεωπολιτικού και γεωοικονομικού δόγματος, που προωθείται στην περιοχή MENA, υπό αμερικανική ομπρέλα.
Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέρει ρητά ότι για τις αποφάσεις αυτές, διαθέτει τη στήριξη της πλειονότητας του πολιτικού συστήματος, που ισοδυναμεί με δήλωση επαναχάραξης εθνικής γραμμής!
Ειδικότερα, ερωτώμενος από τον δημοσιογράφο “αν είναι ευχαριστημένος από τη στήριξη που είχατε στο εσωτερικό όσον αφορά το πολιτικό σύστημα; Γιατί μιλάτε πολλές φορές για την ανάγκη να υπάρχει ενότητα, που είναι λογικό δηλαδή απέναντι στα εθνικά θέματα να υπάρχει”, ο Νίκος Δένδιας απαντά:
Με κάποιες εξαιρέσεις, όχι πολλές και που τιμούν τον κανόνα, θέλω να αναγνωρίσω ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει επιδείξει μια πολύ μεγάλη ωριμότητα. Και αυτό φάνηκε και κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ξαναλέω, νομίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό και η αντιπολίτευση και η ελάσσονα αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και τα Κόμματα, τήρησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό μια υπεύθυνη εθνική στάση. Και αυτό, όπως αισθάνομαι πλέον από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, είναι το μεγαλύτερο όπλο που μπορεί να έχει ο εκάστοτε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας: να πηγαίνει στο εξωτερικό και να διαπραγματεύεται για λογαριασμό της πατρίδας του, έχοντας πίσω του ένα αρραγές εθνικό μέτωπο.