Έντονη παραμένει για δεύτερη ημέρα η κινητικότητα στο Αιγαίο, με την Ελλάδα να έχει ενεργοποιήσει το 85% του στόλου, θέτοντας σε αυξημένη επιφυλακή το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, σε απάντηση στην τουρκική NAVTEX που επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.
Η μαζική κινητοποίηση τουρκικών αλιευτικών αρχικά, η έκδοση της NAVTEX και ο απόπλους 17 πλοίων του τουρκικού στόλου από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, σε συνδυασμό με τις υπερπτήσεις και τις εικονικές αερομαχίες πάνω από το Καστελόριζο, δημιούργησαν εικόνα επικείμενης δράσης από την πλευρά της Τουρκίας. Η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα, επιχειρώντας να επιδείξει εγρήγορση και ισχύ για να αποτρέψει την έναρξη υλοποίησης τουρκικών προκλήσεων.
Η έκταση που δόθηκε από τα ελληνικά media στο θέμα, το κατέστησε de facto κορυφαίο, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία διατηρούσε χαμηλούς τόνους.
Ο χρονισμός των εξελίξεων αυτών συμπίπτει με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και ακολουθεί τη φημολογούμενη εμπλοκή με την παραγγελία των φρεγατών Belh@rra, που εφόσον επαληθευτεί θα έχει επίπτωση στις σχέσεις Αθήνας-Παρισιού.
Με βάση το σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκωδικοποιηθεί η -μέχρι στιγμής- σιωπή του Παρισιού, απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο. Βέβαια, η ερμηνεία αυτή δεν είναι θέσφατο, απλά μια ακόμη οπτική, καθώς σε τέτοιες περιστάσεις, οι διπλωματικές κινήσεις δεν αποκωδικοποιούνται εύκολα.
Για την ώρα, η κινητοποίηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και η αίσθηση της κατάστασης που δίδεται από τα δημοσιεύματα των ελληνικών media, τροφοδοτούν ένταση πολλαπλάσια από αυτή που φαίνεται ότι πραγματικά επικρατεί. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αλλά μεταδίδονται από ελληνικά media, αναφέρουν συνωστισμό πλοίων στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, με κάποια δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι συνολικά πλέουν εκεί περί τα 20 πλοία. Χθες, μάλιστα, υπήρχαν αναφορές για την εμφάνιση τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή απέναντι από το Καστελόριζο, διαμόρφωση που έχει επαναληφθεί πολλάκις αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να προσδώσει διαφορετική δυναμική.
Τις τελευταίες ώρες, εκτός από το μπαράζ δημοσιευμάτων προβολής ηθικού και πολεμικής ετοιμότητας από τα ελληνικά media, υπάρχουν νεότερα για αποκλιμάκωση του βαθμού επιφυλακής. Εν τούτοις, σε τέτοιες περιόδους η πληροφόρηση είναι σχεδόν πλήρως κατευθυνόμενη.
Σε διπλωματικό επίπεδο φαίνεται ότι επικρατεί ικανοποίηση για την παρέμβαση των ΗΠΑ, παρά την αναφορά σε “διαφιλονικούμενα” ύδατα, αλλά και για τη γερμανική, τόσο μέσω των δηλώσεων του Χάικο Μάας, όσο και από ΄την πρωτοβουλία για επικοινωνίες που ανέπτυξε χθες το απόγευμα και το βράδυ η Άγκελα Μέρκελ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγ΄ίπ Ερντογάν.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η άρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ, καθώς αν μη τι άλλο αντιφάσκει με τη γενικότερη αίσθηση του κατεπείγοντος της κατάστασης που τροφοδοτείται από την Αθήνα. Η απόφαση να μην συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ, εκτός των άλλων, θα μπορούσε να αποτελεί δυνητικά, μήνυμα προς την Άγκυρα για το επίπεδο που τοποθετείται πολιτικά ο πήχης επικινδυνότητας της κρίσης.