Κινήσεις πολυεπίπεδης κλιμάκωσης της έντασης κάνει η Τουρκία, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλίμα και ανεβάζοντας το γεωπολιτικό θερμόμετρο εν μέσω τουριστικής περιόδου. Παραδοσιακά η αύξηση και διάχυση της έντασης σε τέτοιες περιόδους εντάσσεται σε επιχειρήσεις υβριδικού πολέμου, δοκιμές επικοινωνιών και αντικατασκοπείας.
Έτσι, μετά την επέλαση των τουρκικών αλιευτικών από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο και την πορεία κάποιων εξ αυτών προς το Λιβυκό, η Άγκυρα παράγει μαζικά NAVTEX που στοχεύουν και ελληνικά χωρικά ύδατα, σε διάφορα σημεία του Αιγαίου, και σε περιοχές που προσπαθεί να αμφισβητήσει. Τα περιστατικά αυτά, απομονωμένα έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν, τώρα όμως, εν σειρά και σε μια τόσο ευαίσθητη περίοδο, ερμηνεύονται διαφορετικά και προκαλούν ανησυχία.
Η πιο πρόσφατη NAVTEX στοχεύει περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, η οποία βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά την οποία την αμφισβητεί η Άγκυρα μέσω του τουρκο-λυβικού Μνημονίου. Με την εν λόγω NAVTEX, για την οποία η Αθήνα εξέδωσε ακυρωτική, η Άγκυρα αναγγέλλει κατ ουσία έρευνες από το Oruc Reis,
Το Καστελόριζο βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας με δύο οπλισμένα μαχητικά F-16 να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή και επί εθνικού εδάφους, στα 12,500 πόδια στις 14:23 το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. Την τελευταία ώρα, επίσης, έχει γίνει γνωστό ότι καταγράφονται και εικονικές αερομαχίες στην ευρύτερη περιοχή.
Αν σε αυτά προστεθεί η έντονη και μαζική κινητικότητα του τουρκικού στόλου, όπως αυτή αποτυπώνεται από τη μαζική έξοδο 17 -μέχρι στιγμής- τουρκικών σκαφών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, τότε είναι προφανές ότι η Άγκυρα υλοποιεί, ενδεχομένως με πίεση, συγκεκριμένους σχεδιασμούς.
Στην ευρύτερη γεωπολιτική εικόνα, οι εξελίξεις ανησυχούν την Άγκυρα, καθώς η αντιπαράθεση με τη Γαλλία πέρασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, για την κατάσταση στη Λιβύη και με απειλές για κυρώσεις εφόσον δεν τηρείται το εμπάργκο.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποσυναρτώνται και οι θρησκευτικού χαρακτήρα προκλήσεις, καθώς στο ευρύτερο πλαίσιο συνιστούν ολοκληρωμένη πολιτική αμφισβήτησης κεκτημένων και ιστορικού αναθεωρητισμού.
Η αντίδραση της Ελλάδας
Στην Αθήνα, το υπουργείο Άμυνας, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει ανεβάσει σιωπηρά το επίπεδο επιφυλακής, ανακαλώντας στελέχη κρίσιμων μονάδων και ιδιαίτερα του στόλου – ο οποίος έχει τεθεί σε δίωρη ετοιμότητα-, με τα ταχέα σκάφη να βρίσκονται σε διαδικασία ανεφοδιασμού και εξοπλισμού. Παράλληλα εντείνει την παρουσία και επαγρύπνηση του λιμενικού σώματος σε ευαίσθητες περιοχές.
Οι επιτελείς του υπουργείου Άμυνας, δεν προετοιμάζονται για ένα σενάριο, αλλά για σειρά αλληλεπικαλυπτόμενων προκλήσεων, δίνοντας έμφασης στη στρατηγική αποφυγής επεισοδίων, τα οποία ενδέχεται να επιδιώξει ενεργά η Άγκυρα, προκειμένου να προκαλέσει de facto διαπραγματεύσεις, σε χρονική στιγμή που θα εξυπηρετεί την ευρύτερη στρατηγική της.
Πολιτικά, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά ότι ο χρόνος είναι μεν απρόβλεπτος, αλλά ότι η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει αναπόφευκτα τη διαπραγματευτική της θέση.
Διπλωματικά, το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί να ενεργοποιήσει διαύλους και προοπτικές που θα συμβάλλουν στην εδραίωση των μετώπων και την αποτύπωσή τους τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, καθιστώντας τη διάσπασή τους πρακτικά αδύνατη.
Θέλοντας όμως να προλάβει ενδεχόμενες προβοκάτσιες, η ελληνική πλευρά, εντείνει την επαγρύπνησή της τόσο κατά μήκος των συνόρων (θαλάσσιων και χερσαίων) όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, πολλαπλασιάζοντας επαφές με φίλους, εταίρους και συμμάχους.