Μεγάλες πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε αρχικά, μετά τη συμφωνία σε ευρωπαϊκόι επίπεδο για τον 7ετή προϋπολογισμό και το Ταμείο ανάκαμψης, καθώς η εκθετική κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο με τη NAVTEX για έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η μαζική έξοδος πλοίων του τουρκικού στόλου από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, ανεβάζει το θερμόμετρο και θέτει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε πολύ υψηλό βαθμό επιφυλακής.
Στη σκιά της κλιμακούμενης γεωπολιτικής έντασης, το κλίμα επιδεινώθηκε άρδην στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δέχεται έντονες πιέσεις και τον Γενικό Δείκτη να περνάει από θετική σε βαθιά αρνητική περιοχή μέσα σε μια ώρα, όπου τη μισή την πέρασε χάνοντας τα κέρδη και την υπόλοιπη γράφοντας ζημιές. Εν συνεχεία, ο Γενικός Δείκτης προσπάθησε τρεις φορές -μέχρι τώρα- να αντιδράσει, αλλά χωρίς οι κινήσεις αποδείχθηκαν βραχύβιες.
Από γεωπολιτική σκοπιά, ο πανικός στο Χρηματιστήριο είναι αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ένδειξη των προεκτάσεων και απολήξεων των διμερών σχέσεων. Ως εκ τούτου αποτελεί μια ακόμη παράμετρο που αμφότερες οι πλευρές καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικό αίτημα της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου, ΤΡΑΟ, που είχε υποβληθεί στις 30 Μαΐου, αφορά έρευνες σε οικόπεδα που έχουν προσδιοριστεί στο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης από τη Ρόδο έως την Ανατολική Κρήτη και οι άδειες αναμενόταν να τεθούν σε ισχύ από τα τέλη Αυγούστου.
Αυτή την ώρα, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί στο 2,65%, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και μέχρι το -3,3%.
Η κάθετη αύξηση της μεταβλητότητας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αντανακλά την αντίστοιχη άνοδο του γεωπολιτικού ρίσκου στο Αιγαίο.
Η κινητικότητα στο Αιγαίο αν και προβληματίζει, δεν φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική, σε αυτή τη φάση, δεδομένου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προαναγγείλει οδικό χάρτη για την έναρξη των συζητήσεων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Συνεπώς, η έξαρση της έντασης, φαίνεται ότι στόχο έχει να εκβιάσει τις εξελίξεις από ελληνικής πλευράς.
Με δεδομένες τον καταιγισμό των εξελίξεων δεν βέβαιη θεωρείται η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ σήμερα, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.