Νέα δεδομένα δημιουργεί η αποκάλυψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τριμερή διάσκεψη Γερμανίας, Ελλάδας και Τουρκίας στο Βερολίνο, σε επίπεδο συμβούλων, λίγο μετά την ανακοίνωση της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και ενώ οι εντάσεις στη δημόσια σφαίρα ανέβαιναν, με αποκορύφωμα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, τα οποία μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OpenTV Αλεξία Τασούλη και επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση έγινε με πρόταση-προτροπή της γερμανικής πλευράς.
Στόχος της συνάντησης ήταν να ελεγχθεί η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί δίαυλοι επικοινωνίας και να προληφθεί ενδεχόμενη εκτράχυνση των σχέσεων.
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε την κυπριακή και για τα όσα διαμείφθηκαν στην τριμερή, ενημέρωση βέβαια, που η Λευκωσία έχει ζητήσει μέσω διαύλων τόσο από το Βερολίνο, όσο και από την τουρκοκυπριακή πλευρά, θέλοντας να συνθέσει με ακρίβεια το παζλ και να δώσει τις δέουσες ερμηνείες.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε:
“Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, έπειτα από την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε και πάλι το διάλογο.
Γνωρίζετε ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία.
Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος. 19.03 – …ολαμπιλίορμους 19.16 – Μπιζ ισμπιρλιί… Εμείς είμαστε έτοιμοι για συνεργασία και μοιρασιά.
Αλλά είμαστε εναντίον στις επιβολές και τις μονομερείς κυρώσεις και σε αυτό το θέμα δεν υποχωρούμε. ΄Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση και με αυτή την έννοια δείχνουμε ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας”.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει την πρόθεση της Γερμανίας να αναλάβει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Κομισιόν, καθώς η πρώτη χαλιναγωγούσε την Άγκυρα και η τελευταία την Αθήνα. Έτσι, το Βερολίνο, έχοντας εφαρμόσει πιέσεις και στις δύο χώρες, στη μεν Τουρκία μέσω των κινήσεων της Γαλλίας στο NATO και την ΕΕ και απέναντι στην Ελλάδα μέσω της ανάδειξης των pushbacks και της υπόθεσης του νεκρού πρόσφυγα από την Κομισιόν, είχε τη δυνατότητα να φέρει αμφότερες τις χώρες στο ίδιο τραπέζι.