Σε γεωοικονομική διελκυστίνδα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ριζική αναδιάταξη ισορροπιών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, εξελίσσεται η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, που έθεσε στο τραπέζι η Κομισιόν, βασιζόμενη στη γαλλογερμανική πρόταση. Με τη συναίνεση να παραμένει ακόμη ζητούμενο, η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμάνουελ Μακρόν συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να χαράξουν στρατηγική υπέρβασης αδιεξόδων και διατήρησης του ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι πιέσεις από όλες τις κατευθύνσεις εντείνονται, με μείζον διακύβευμα την εξασφάλιση μεγαλύτερης επιρροής στα κέντρα λήψης αποφάσεων και τη διαχείριση των νέων κονδυλίων.
Την ίδια στιγμή, παρέμβαση στις εξελίξεις επιχειρεί το ΔΝΤ, μέσω της επικεφαλής οικονομολόγου, Γκίτα Γκόπινατ, η οποία τοποθετείται υπέρ των γενναίων επιχορηγήσεων ως μοχλού για την έξοδο από την οικονομική κρίση που δημιούργησε ο κορονοϊός.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντάται σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λίγες ημέρες προτού το Βερολίνο αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, η οποία είναι αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κρίση λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.
Οι ηγέτες θα συναντηθούν αργά το απόγευμα στον πύργο Μέζεμπεργκ, βόρεια του Βερολίνου. Στο δείπνο εργασίας που θα έχουν αργότερα Μέρκελ και Μακρόν θα συζητήσουν, εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, καθώς και τις κρίσεις στη Λιβύη και την περιοχή του Σάχελ.
Η ατζέντα της συνάντησης θα είναι ευρεία, ενώ η παρέμβαση της Γκίτα Γκόπινατ με άρθρο της στο Der Spiegel ανήμερα, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Από την «πράσινη συμφωνία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως το Brexit, περνώντας από το μεταναστευτικό, δεν λείπουν τα θέματα με τα οποία θα έχει να ασχοληθεί από την 1η Ιουλίου η Μέρκελ. Όμως η επιδημία covid-19 και η οικονομική κρίση που αυτή προκάλεσε θα αποτελέσουν προτεραιότητα τους επόμενους έξι μήνες για τη Γερμανία, η οποία έχει να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από το 2007.
«Η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τον κόσμο μας, όπως και τα σχέδια της γερμανικής προεδρία», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στα τέλη Μαΐου.
Στην Ευρώπη, οι opinion makers επιχειρούν να αναβαθμίσουν σημειολογικά και πολιτικά την επικείμενη προεδρία της Γερμανίας, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις για την επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν και την εκδήλωση πρωτοβουλιών για την επόμενη ημέρα της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Υπ΄αυτό το πρίσμα, η δυναμική ανασύνταξης των ισορροπιών που δημιουργούν οι αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις του κορονοϊού και της οικονομίας.
Η θέση του ΔΝΤ
Ένα σημαντικό μέρος του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δώσει ώθηση στην οικονομία να ανακάμψει από την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να αποτελείται περισσότερο από επιχορηγήσεις παρά δάνεια, δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκοπίνατ, στο «Der Spiegel».
Διαφορετικά, όπως τόνισε η Γκοπίνατ, το πακέτο μέτρων «δεν θα προωθεί την οικονομική ανάκαμψη».
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Απρίλιο να δημιουργήσουν ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσουν το μπλοκ των 27 εθνών να ανακάμψει από την πανδημία, αλλά οι τελικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.