Το ζήτημα πώλησης της δεύτερης συστοιχίας S-400 στην Τουρκία, ανακινεί με δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, κίνηση που μέσα στο κλίμα των ημερών φαίνεται να αποτελεί μια ακόμη διπλωματική κίνηση, με ευρύτερο αντίκτυπο, ο οποίος ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί επαρκώς με τα διαθέσιμα δεδομένα.
Έτοιμη να υπογράψει νέο συμβόλαιο για την παράδοση στην Άγκυρα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 δηλώνει η Μόσχα, εφόσον η Τουρκία εκφράσει σχετική επιθυμία, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γιούρι Μπορίσοφ.
«Έχουν αυτή την επιλογή και θα υπογράψουμε τη συμφωνία, αν εκφράσουν την επιθυμία τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ, η στάση της Τουρκίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις και κινητοποιεί βουλευτές και γερουσιαστές, που δεν πρόσκεινται απαραίτητα στην ομογένεια, αλλά αντιτίθενται στην προνομιακή μεταχείριση του Ερντογάν από τον Τραμπ. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απειλεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην επιστολή του, ο Αμερικανός γερουσιαστής κατήγγειλε μεταξύ άλλων τις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, όπως αυτές προβλέπονται για την αγορά και την εγκατάσταση του ρωσικού συστήματος S-400 στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.
Υπενθύμισε δε ότι, αν και το Κογκρέσο είχε προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να αποκτήσει τους πυραύλους Patriot, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400.
Στο μεταξύ, η Μόσχα, επιχειρώντας να αναλάβει ρόλο κεντρικού μεσολαβητή για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης, κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και προσπάθησε να εμπλέξει σε αυτή τη διαδικασία την Άγκυρα και το Κάιρο, βασικούς υποστηρικτές των δύο αντιμαχόμενων στρατοπέδων.