Διαβεβαιώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο ότι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας θα τεθεί στις ΗΠΑ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών έδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιόζιπ Μπορέλ, καθώς η προκλητικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χτυπάει κόκκινο. Πλέον είναι κοινή αίσθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τραβήξει το σχοινί στα όρια επιζητώντας διεθνείς συμφωνίες και ισορροπίες που θα διασφαλίσουν την πολιτική του επιβίωση.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, θα ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα συνεδριάσει μαζί με τους 27 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη, “να σταλεί ένα κοινό διατλαντικό μήνυμα ΕΕ- ΗΠΑ προς την Τουρκία ως προς την ανάγκη να συνεργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Ανατολική Μεσόγειο”, όπως αναφέρεται σε επιστολή πρόσκλησης, που εστάλη στους 27 υπουργούς Εξωτερικών.
Αυτός είναι ο ελάχιστον κοινός παρονομαστής στον οποίο κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 στην τηλεδιάσκεψη που είχαν, υπό την πίεση του Νίνου Δένδια και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ωστόσο, σε τέτοιες περιπτώσεις το μείζον θέμα είναι οι εκφράσεις και η αποφασιστικότητα που θα αποπνέει η δήλωση. Η σημειολογία της τοποθέτησης εξετάζεται πάντα απ΄όλες τις πλευρές προκειμένου να εκπέμψει ικανά και καθαρά μηνύματα.
Το ζήτημα των τουρκικών κινήσεων, τόσο νοτίως της Κρήτης, όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θα τεθεί τόσο στην κοινή συνεδρίαση των «27» με τον Αμερικάνο υπουργό, όσο και στο αμιγώς ευρωπαϊκό κομμάτι της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ως “απαράδεκτες” και τόνισε ότι “θα τεθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μάικ Πομπέο”.
Στο μεταξύ η Άγκυρα έχει αναπτύξει έντονη στρατιωτική παρουσία νότια της Κρήτης, στέλνει εξοπλισμούς στον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και εμπλέκεται ενεργά στον εμφύλιο στη Λιβύη. Παράλληλα, όμως, προκαλεί στο Αιγαίο τόσο στρατιωτικά όσο και με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, επιχειρώντας να εντείνει τις πιέσεις ενίοτε στην Αθήνα και ενίοτε στις Βρυξέλλες.
Στην Ευρώπη, ακόμα και τώρα δεν υπάρχει συναίνεση για την αντιμετώπιση της Άγκυρας, καθώς αν και υπάρχει απόφαση για την επιβολή κυρώσεων, εν τούτοις αυτή δεν υλοποιείται, με αποτέλεσμα ο Ταγίπ Ερντογάν να νιώθει αχαλίνωτος.
“Θα διατηρήσουμε σταθερά στο τραπέζι το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας”, διαβεβαίωσε το ΚΥΠΕ ο ίδιος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι στην ΕΕ επικρατεί “έντονος προβληματισμός για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και νοτίως της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, αλλά και λόγω των υπερπτήσεων του ελληνικού εδάφους”.
Πρόκειται για ένα “εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα”, τόνισε. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο θα ενημερώσουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, όσο και ομόλογός του της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης για το θέμα.
Μεγάλο κομμάτι των συζητήσεων των 27 Υπουργών Εξωτερικών θα αφιερωθεί σε συζήτηση που έχει προγραμματιστεί με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προσκληθεί σε σύνοδο του ΣΕΥ με φυσική παρουσία, αλλά λόγω της πανδημίας, οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη.
Το βασικό αντικείμενο της συζήτησης θα είναι οι εύρω-ατλαντικές σχέσεις, η Κίνα, η ανατολική γειτονία (Ουκρανία – Γεωργία), το μεσανατολικό, το Ιράν και η συμφωνία JCPOA, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να εξηγήσουν στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τη θέση της ΕΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα και ειδικά για το ενδεχόμενο προσάρτησης εδαφών.