Ως νέα αμερικανική παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά ερμηνεύεται δήλωση του υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα ενεργειακά, Φράνσις Φάνον, ο οποίος ζήτησε να «Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».
Αν και από μερίδα των ελληνικών media η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως υποστηρικτική προς την Ελλάδα, εν τούτοις, επιδέχεται πολλών ερμηνειών.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας μιλώντας απόψε στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «O East Med, η τριμερής συνεργασία (Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) και ο ρόλος της στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική συνεργασία την εποχή του COVID-19 και εφεξής», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ανέπτυξε τη θεωρία της αποφυγής προκλήσεων, η οποία όμως είναι “δίκοπο μαχαίρι”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη:
«Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα και θέλουμε να παραμείνει σε προσανατολισμό προς τη Δύση».
Ο Αμερικανός διπλωμάτης, δεν εστίασε στην Τουρκία, δεν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης των ερευνών από την Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται σε διμερείς διαφορές. Μίλησε γενικόλογα, έκανε λόγο για πράξεις και δηλώσεις και ζήτησε από όλα τα κράτη να αποκλιμακώσουν.
Η μόνη ενδεχομένως πρόταση που κινείται στη λογική των ίσων αποστάσεων είναι η εισαγωγή, όπου επισημαίνει ότι “ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή”.
Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ σχετική ανακοίνωση είχε εκδώσει και το State Department.
Στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αλλά και στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
«Βλέπουμε την Ελλάδα να αναδύεται ως μια σημαντική πηγή ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη με έργα όπως ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας, ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και η πλωτή μονάδα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη»,
τόνισε ο κ. Πάιατ.
«Η συνεργασία μας με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο, πρόσθεσε, συγκεντρώνει τρεις δημοκρατίες, τρεις χώρες που απολαμβάνουν μια ισχυρή, δυναμική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».