Να διατηρήσει την ένταση και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο επιχειρεί η Τουρκία, απαντώντας δις στο διάβημα που έλαβε από την Ελλάδα, αρχικά με δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αθήνα και εν συνεχεία με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, επιχειρώντας παράλληλα να κερδίσει τις εντυπώσεις απέναντι στο διεθνή παράγοντα.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ δήλωσε πριν από λίγο, απαντώντας στο διάβημα της Αθήνας, ότι η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε η ΤΡΑΟ, εντός της “υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί με συντεταγμένες στον ΟΗΕ”, χαρτί που ήταν εξ αρχής αναμενόμενο ότι θα παίξει η Άγκυρα, γι αυτό άλλωστε και η Αθήνα επιχειρούσε να καθυστερήσει τη δημοσίευση της τουρκικής διακοίνωσης.
η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα»
Χθες, μετά την κλήση του στο ΥΠΕΞ, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Burak Ozugergin, απάντησε στο διάβημα που του επιδόθηκε μέσω “διπλωματικών κύκλων”, λέγοντας:
οι τουρκικές θέσεις στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων οριοθέτησης, του Κυπριακού προβλήματος, των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς, ότι δηλαδή οι θέσεις αυτές κινούνται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου.
Επανέλαβε επίσης ότι οι συνεχείς εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντηθεί.
Και κατά τις ίδιες πηγές είπε ότι
«ποτέ δεν είναι αργά για (δύο) γείτονες όχι μόνο να συνομιλούν αλλά και να ακούει ο ένας τον άλλον. Με βασικό εν προκειμένω το να μιλά ο ένας στον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον».
Οι δύο αυτές απαντήσεις αποτυπώνουν τη στρατηγική της Τουρκίας, η οποία διαμηνύει με κάθε τρόπο στην Αθήνα, ότι μοναδική διέξοδος από την ένταση είναι η άνευ όρων και εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση, εντάσσοντας στα διμερή ζητήματα τα ενεργειακά, το Αιγαίο, το Κυπριακό και κρατώντας το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης για να αποτρέψει την υποστήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ.
Η στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, βρίσκει την ΕΕ εν μέσω της τέλειας καταιγίδας και τους Ευρωπαίους ηγέτες να μη θέλουν σε καμία περίπτωση να διαχειριστούν μια νέα προσφυγική κρίση. Έτσι, επιτρέπουν στην Ελλάδα να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και τους ανθρώπους που εργαλειοποιεί η Άγκυρα, ενώ ταυτόχρονα εμπλέκονται σε συζητήσεις με τον Ερντογάν για το θέμα, αποκλείοντας την Ελλάδα απ΄αυτές.
Έτσι, ενώ η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται για έρευνες και γεωτρήσεις στη βάση του τουρκολυβικού Μνημονίου, εδραιώνει την παρουσία της στη Λιβύη και έχει αναπτύξει μεγάλη ναυτική δύναμη Νότια της Κρήτης, η Αθήνα βρίσκεται να απαντά μόνη της, με διαβήματα και δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στις προκλήσεις. Την ίδια στιγμή, ΕΕ, NATO και γειτονικές χώρες, επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους ρόλο παρατηρητή.
Αν μη τι άλλο, η στρατηγική της Άγκυρας για την υποβάθμιση των ελληνοτουρκικών διαφορών σε περιφερειακό ζήτημα, περιορίζοντας το ρόλο της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα αποδίδει καρπούς, τους οποίους και δρέπει “at spot” η τουρκική διπλωματία.