Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των συνόρων που θα σημάνει την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει, η 15η Ιουνίου απέχει 16 ημέρες και το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη ανακοινώσει τις 29 χώρες από τις οποίες θα εισρεύσουν οι τουρίστες, προς τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και η “μαύρη” λίστα χωρών, από τις οποίες η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τουρίστες.
Στο μεταξύ, τα media προβάλλουν τις εγκαταστάσεις νοσηλείας στη Σαντορίνη και τις ικανότητες απομόνωσης και διενέργειας τεστ στην Πάρο και την Αντίπαρο, σε μια προσπάθεια να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη σε κατοίκους και τουρίστες και να στηρίξουν την προσπάθεια να μην χαθεί η σεζόν. Από την άλλη πλευρά, όμως, η κατηγοριοποίηση των νησιών, ανάλογα με τις δομές υγείας του διαθέτουν, έχει προκαλέσει εντάσεις και καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση, υποκινώντας εσωτερικό ανταγωνισμό, ενώ καταδεικνύει προσπάθεια του κεντρικού κράτους να περάσει στα νησιά ευθύνες για την ανεπάρκεια δομών Υγείας, όταν αυτό είναι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών.
Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη λίστα που φέρεται να έχει διακινήσει ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι προορισμοί κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
- Προορισμοί χαμηλού κινδύνου θεωρούνται τα νησιά των οποίων η πρόσβαση ή η σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα μπορεί να γίνει σε διάστημα 1,5 ώρας.
- Ως μέτριου κινδύνου θεωρούνται νησιά που έχουν δομές υγείας.
- Τέλος, στη ζώνη υψηλού κινδύνου κατατάσσονται τα νησιά που δεν διαθέτουν υποδομές υγείας ή που διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές υγείας.
Στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας σημαντικό λόγο έχε το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο ήδη για διάστημα τριών εβδομάδων θα πραγματοποιεί πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά.
Όπως ανακοινώθηκε, η Ελλάδα θα υποδεχθεί τουρίστες από 29 χώρες, με βάση το επιδημιολογικό τους προφίλ, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και τη σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Στους επισκέπτες από τις παρακάτω χώρες θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος. Για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες. H λίστα, η οποία θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η “λευκή” λίστα
- Αλβανία,
- Αυστραλία,
- Αυστρία,
- Βόρεια Μακεδονία,
- Βουλγαρία,
- Γερμανία,
- Δανία,
- Ελβετία,
- Εσθονία,
- Ιαπωνία,
- Ισραήλ,
- Κίνα,
- Κροατία,
- Κύπρος,
- Λετονία,
- Λίβανος,
- Λιθουανία,
- Μάλτα,
- Μαυροβούνιο,
- Νέα Ζηλανδία,
- Νορβηγία,
- Νότια Κορέα,
- Ουγγαρία,
- Ρουμανία,
- Σερβία,
- Σλοβακία,
- Σλοβενία,
- Τσεχία,
- Φινλανδία.
Η “μαύρη λίστα” χωρών
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κοροναϊού.
- Βραζιλία
- Δομινικανή Δημοκρατία,
- ΗΠΑ
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Ιαπωνία
- Ινδία
- Ινδονησία
- Ιράν
- Ισημερινός
- Καναδάς
- Κατάρ
- Κολομβία
- Κουβέιτ
- Λευκορωσία
- Μεξικό
- Μπαγκλαντές
- Ουκρανία
- Πακιστάν
- Περού
- Ρωσία
- Σαουδική Αραβία
- Σινγκαπούρη
- Τουρκία
- Χιλή
Αν και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του EASA, δύσκολα επίσης θα δεχτεί η Ελλάδα τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.